Procesatorii resping studiul OMS potrivit căruia carnea roşie este „probabil” cancerigenă

Autor: Marius Oncu 27.10.2015

"Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali", a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş, într-un comunicat.

ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu.

"Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani", afirmă Timiş.

ARC notează că orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sănătăţii, dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panică se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

"Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Aşa cum credem că ştiţi, o această generalizare a fost infirmată parţial în urmă studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent", se arată în comunicat.

Informaţiile alarmiste precum cele din raportul OMS reprezintă riscuri pentru securitatea alimentară a românilor şi ar putea pune în pericol industria alimentară a României, care asigură locu zeci de mii de locuri de muncă, şi care, împreună cu agricultură şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României.

Totodată, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE a notat, marţi, într-un comunicat de presă, că industria de procesare a cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer.

"Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinaţia mai multor factori precum vârstă, moştenirea genetică, dietă, mediul înconjurător şi stilul de viaţă. Niciun grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta că întreg, împreună cu alţi factori. Experţii în sănătate, asociaţiile de medici şi oficialităţile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată şi variată. Această include consumul moderat de produse din carne", se arată în comunicat.

OMS a publicat, marţi, un comunicat potrivit căruia carnea roşie şi carnea procesată au potenţialul de a cauza cancer în organismul uman. Raportul a fost întâmpinat cu nemulţumire de reprezentanţii industriei cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată - precum salam şi şuncă - în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament, informează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal.

Carnea roşie din fripturi şi frigărui este considerată "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).

IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.