În rapoartele unor analişti a apărut deja termenul de „supraîncălzire“. Creditul în lei a depăşit 50% din total în septembrie pentru prima oară în ultimii nouă ani

Autor: Liviu Popescu 28.10.2015

Dobânzile mici şi ofertele tot mai agresive de creditare în lei din partea băncilor au stimulat accelerarea împrumuturilor în monedă naţională, politică încurajată de BNR prin reducerea dobânzii de referinţă.



Soldul împrumuturilor în lei acordate companiilor şi popu­laţiei, care în septem­brie a crescut la maximul istoric de 108 mld. lei, a ajuns să reprezinte 50% din soldul cre­ditării totale, nivel care nu mai fusese depăşit de la jumătatea anului 2007. Spre comparaţie, în septembrie 2014, ponderea creditării în monedă na­ţională în total era de 43%, potrivit datelor BNR.

Ritmul de creştere pe care l-a avut creditarea în lei în ultimul an a de­terminat analiştii să includă deja în rapoarte termenul de „supraîncălzire“, aceştia anticipând că banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a cre­ditării dacă aceasta va accelera pu­ternic şi anul viitor.

De altfel, ritmul alert al creditării pentru populaţie a pus pe gânduri BNR, care a transmis semnale că dacă vor fi constatate riscuri semnificative, se va avea în vedere implementarea unor măsuri de temperare.

Analiştii spun că printre elementele care contribuie la accelerarea împru­muturilor în lei se numără relansarea cererii interne şi nivelurile reduse ale dobânzilor.

„Accelerarea creditului în monedă naţională a fost susţinută de relansarea cererii interne, redinamizarea ofertei băncilor şi nivelul redus al costurilor de finanaţare“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Ritmul de creştere a creditării în mo­­ne­dă naţională pentru populaţie a acce­lerat la 28% în septembrie faţă de aceeaşi lună din 2014 (atunci avansase faţă de septembrie 2013 cu 13%), ceea ce a determinat BNR să atragă atenţia că avansul prea rapid al creditului pen­tru populaţie poate crea probleme im­por­tante dacă nu este urmărit cu atenţie.

Guvernatorul BNR Mugur Isă­rescu declara la cel mai recent briefing de politică monetară de luna trecută că împrumuturile în lei vor con­tinua să crească şi vor depăşi „substan­ţial“ cre­ditele în valută.