Cererea privind începerea urmării penale a Elenei Udrea, aprobată de Camera Deputaţilor

Autor: Alice Draghici 28.10.2015

Cererea privind începerea urmării penale în cazul Elenei Udrea a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 193 de voturi "pentru", 106 "împotrivă", alte şase voturi fiind anulate.

Votul a fost secret, cu bile.

Potrivit anunţului făcut în plen, la şedinţă au fost prezenţi 325 de deputaţi, iar 299 de voturi au fost valabile. Dintre aceste voturi, 193 au fost "pentru", 106 "împotrivă", iar 6 voturi au fost anulate.

Deputaţii urmează să se pronunţe, tot prin vot secret cu bile, asupra cererilor justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a Elenei Udrea.

În intervenţia sa la dezbaterile din Camera Deputaţilor, Elena Udrea a spus că nu a cerut şi nu a luat niciodată "vreun leu sau vreun euro" de la Bogdan Buzăianu.

"Cât priveşte faptul că şi acest dosar pleacă de la un denunţ al deja celebrei doamne Topoliceanu, lucru acesta îmi dă ocazia să spun că modul în care denunţătorii sunt trataţi astăzi de procurori în lumina noului Cod Penal, faptul că ei rămân liberi şi dacă este cazul chiar cu banii furaţi (...) dă ocazia să vedem nu doar incredibile delaţiuni, ci şi incredibila mizerie morală a societăţii", a mai spus Elena Udrea.

"V-aş fi scutit poate de acest moment dacă doamna procuror m-ar fi audiat înainte de a face solicitarea de arestare preventivă pentru că spre deosebire de celelalte două dosare, faţă de noile acuzaţii cunosc lucruri şi le voi spune când sunt întrebată", a mai arătat Udrea.

Adresându-se deputaţilor, Elena Udrea a mai spus că "va veni şi rândul lor" indiferent "cât de parteneri cu sistemul" se consideră, susţinând că vor prelua puterea doar cei care sunt "pe placul sistemului" şi care vor fi gata "să execute ordine".

"Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră aşa cum mi se întâmplă mie acum. (...) Atunci când nu veţi mai folosi sistemului pentru a pune mâna şi pe guvernare va trebui să alegeţi: plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie", a declarat deputatul Elena Udrea.

"Cei care mă ascultă ar putea spune că orice metodă este bună pentru a scoate din politică nişte oameni care au greşit, aş fi de acord poate cu ei, dincolo de riscul instituirii unei dictaturi prin anularea statului de drept, dacă toţi cei acuzaţi chiar ar fi vinovaţi şi dacă cei care ar veni în loc ar fi oameni fără de pată. Vor veni, însă, doar cei care sunt pe placul sistemului, care vor fi gata să execute ordine şi să lase sistemul să conducă în locul lor", a adăugat fostul ministru.