Romgaz taie la jumătate valoarea contractului cu Transgaz

Autor: Radu Bostan 29.10.2015

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) şi-a redus la jumătate estimarea privind valoarea contractului anual de transport de gaze încheiat cu Transgaz (TGN), la 121 milioane de lei pentru perioada octombrie 2015-octombrie 2016.

Romgaz anun­ţase pe 20 oc­tombrie încheierea unui con­tract de 248 milioane de lei cu Transgaz, pen­tru transportul gazelor pe 12 luni. Com­pania nu a justi­ficat rectificarea, însă este posibil ca aceas­ta să ia în calcul o proporţie diferită între costul de rezervare de capacitate pe con­ductele Transgaz şi componenta de preţ influenţată de volumul efectiv circulat.

Din octombrie 2015, Transgaz încasează cu 26% mai puţin din com­ponenta volumetrică a tarifului de transport, în timp ce componenta fixă de rezervare a capacităţii a fost majorată cu până la 100% faţă de procentul anterior.

Pe de altă parte, Romgaz ia probabil în calcul şi o reducere a vânzărilor de gaze naturale în linie cu scăderea consumului. Vânzările companiei au scăzut, în valoare, cu 13% în primul semestru, din cauza diminuării cererii de gaze.

Romgaz şi Trans­gaz sunt obli­gate să raporteze aceste con­tracte deoarece au ace­laşi acţionar prin­cipal, statul român.

În 2014, con­tractul dintre cele două companii valora 249 milioane de lei (inclusiv TVA), potrivit raportului anual al Romgaz, valoarea fiind apropiată de cea anunţată iniţial în cazul noului contract.