Preşedintele CNADNR, avocaţi, ingineri şi un pensionar concurează pentru boardul Transelectrica

Autor: Radu Bostan 29.10.2015

Şapte candidaţi îşi dispută cele două posturi libere din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (simbol bursier TEL), poziţie remunerată cu 3.900 lei (880 de euro), dar unde bonusurile anuale pot ajunge la 10.000 de euro brut.



Doar statul şi SIF Mol­dova şi-au înaintat pro­punerile de candidaţi până la data limită de 26 octombrie. Acţionarii vor alege doi membri pentru a aduce boardul în formula completă de şapte persoane în AGA din 9 noiembrie.

Membrii Consiliului de Supra­ve­ghere al Transelectrica sunt remuneraţi cu 3.900 de lei brut lunar (2.700 lei net), cu excepţia preşe­dintelui, care primeşte 4.000 de lei brut lunar. Membrii boar­dului mai pot încasa un bonus de ma­ximum 12 indemnizaţii fixe dacă socie­tatea reduce timpul mediu de în­treru­pere a alimentării cu elec­tricitate, mă­reşte profitul operaţional (EBITDA) şi investeşte în reţele.

Compania este în grafic pentru a îndeplini ţintele de reducere a întreru­perilor şi de EBITDA, dar a ratat com­plet obiectivul de investiţii în reţele în primul semestru din 2015, astfel că pro­babil boardul nu va primi niciun bonus anul acesta.

Primii şase candidaţi au fost pro­puşi de Ministerul Economiei, acţio­na­rul majoritar cu 58% din capitalul transportatorului de energie.

Günther Schubert, 65 de ani, este de formare avocat, dar a lucrat 30 de ani în companii energetice, în special gru­pul german de energie petrol şi gaze E.ON. Schubert a condus afacerile nemţilor în România între 2006 şi 2008, şi în Bulgaria în 2008-2012, după care s-a pensionat. Acum consiliază inves­ti­tori germani în legătură cu Euro­pa Ce­ntrală şi de Est, potrivit CV-ului publicat pe website-ul companiei.

Costin Mihalache, 47 de ani, este tot avocat şi a profesat mai ales în apa­ra­tul de stat şi cel diplomatic. După propria evaluare, Mihalache este expert în limba chineză fiind coordonator al unor comitete sino-române pe proiecte de infrastructură. El este deţinător de permis de portarmă. În paralel, Miha­lache este preşedinte al CNADNR, director al Agenţiei Domeniilor Sta­tu­lui şi din martie are un mandat pro­vi­zoriu în boardul Transelectrica.

Ovidiu Demetrescu, 51 de ani, s-a for­­mat în anii 1980 ca inginer elec­tri­cian, dar a lucrat mai ales în asigurări şi în consultanţă pentru clienţi din in­dus­tria financiară.

În ultimii ani a trecut prin poziţii de administrator în com­­panii ener­­getice de stat şi în prezent conduce Hidro Tarniţa, com­pa­nia de proiect care vizează construcţia unei hidrocen­trale uriaşe în Transilvania.

Remus Vulpescu, 43 de ani, a fost jur­na­list, avocat şi practician în insol­venţă înainte ca în 2012 să devină şeful Ofi­­ciului Privatizării în Industrie (OPSPI). După intrarea în insolvenţă a Hidro­electrica, Vulpescu a fost numit ad­­minis­trator special. Acum este direc­tor general al producătorului de utilaj energetic Vulcan Bucureşti.

Dragoş Zachia-Zlatea, 58 de ani, a absolvit în 1982 Facultatea de Ener­getică din Politehnică, cu specialitatea hi­­droenergetică. În ultimii 30 de ani Zachia-Zlatea a lucrat în Hidro­elec­tri­ca, inclusiv cu perioa­de scurte ca direc­tor general. Din sep­tembrie 2014 este di­rector tehnic şi de producţie la Hidro­serv.

George Cristodorescu, 52 de ani, a studiat administrarea afacerilor în Ger­mania, iar primele joburi în România au vizat consilierea companiilor ger­ma­ne pe piaţa locală. Una dintre acestea a fost E.ON, în care a lucrat din 2005 până în 2014, ultima poziţie fiind cea de di­rec­tor general a E.ON România. O foar­te scurtă perioadă în 2013-2014 a fost preşedintele boardului Hidro­elec­trica.

Alexandru Ionescu, 47 de ani, este pro­­­punerea SIF Moldova (SIF2), fiind se­lectat de firma de recrutare Quest Ad­visors. Ionescu este inginer electro­tehnist şi şi-a petrecut cariera în Dispe­ce­ratul Energetic Naţional (aflat în subor­­dinea Transelectrica) şi în cadrul furnizorului de energie Transenergo Com, unde ultima poziţie a fost cea de mana­ger al sistemului de management al riscului.