Spirits Europe: Ţările din est sunt cele care se confruntă cu o evaziune mare în industria alcoolului

Autor: Mădălina Panaete 29.10.2015
Paul Skehan, directorul general al Spirits Europe, organizaţie care reuneşte asociaţiile de producători din 32 de ţări şi 8 multinaţionale din industria băuturilor spirtoase, spune că majorarea accizelor la alcool aduce cu sine creşterea pieţei negre şi nu înseamnă neapărat mai mulţi bani la bugetul de stat.
 
„De exemplu, în Grecia în perioada 2008-2014 acciza la alcool a crescut cu 125%, iar statul a pierdut anual la bugetul de stat 140 de milioane de euro. Oamenii continuă să cumpere băuturi spirtoase, însă se orientează către produse ieftine şi implicit către piaţa nefiscalizată“, spune Skehan, care conduce asociaţia din care face parte şi Spirits România. În România, asociaţia Spirits România a adus laolaltă cei mai importanţi producători şi im­portatori de băuturi spirtoase precum Prodvinalco din Cluj, Prodal’94, B.D.G. Import, Diageo, Pernod Ricard România sau Cristalex.
 
Guvernul a mărit acciza la alcool cu 33%, de la 750 de euro pe hectolitru de alcool pur până la 1.000 de euro pe hecto­litru, măsură care a condus la creşterea preţurilor produselor şi o mutare a consumului în zona produselor neaccizate.