Bula imobiliară din Hong Kong ar putea face implozie

Autor: Roana Rotaru 30.10.2015
Preţurile activelor imobiliare din Hong Kong  s-au dublat în ultimii şase ani, ajutate de costurile de împrumut extrem de mici, iar această piaţă a ajuns cea mai scumpă din lume. Experţii spun că acest lucru se va schimba dacă de partea cealaltă a Pacificului, în SUA, vor fi majorate dobânzile. Dobânzi mai mari acolo ar putea însemna spargerea bulei imobiliare din Hong Kong, scrie AFP.

Perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală americană (Fed), care vrea astfel să prevină umflarea bulelor în propria economie, a determinat Hong Kong-ul să reia dezbaterile dacă ar trebui sau nu să-şi menţină moneda ancorată de dolarul american, aşa cum face de decenii, în condiţiile în care legăturile cu China sunt tot mai strânse.

În 2008, când criza economică mondială lovea cu cea mai mare intensitate, Fed a redus rata dobânzilor aproape de zero ?i a implementat un program masiv, fără precedent, de achiziţii de obligaţiuni pentru a ţine costurile de creditare mici. 

Tsunami-ul de lichiditate provocat de Fed a lovit direct Hong Kong-ul, provocând un „dezmăţ” al  împrumuturilor şi creşterea exagerată a preţurile proprietăţilor imobiliare. Hong Kong a devenit oraşul cu cele mai scumpe locuinţe. Preţul mediu al unui apartament de 40 de metri pătraţi este de 750.000 de dolari, conform Hong Kong Property Review.

Preşedinte Fed, Janet Yellen, a sugerat că insituţia ar putea decide primele creşteri ale dobânzilor din ultimii nouă ani la sfârşitul acestui an.

Analiştii prevăd ca proprietarii de active imobiliare vor regreta investiţiile făcute. “Când va începe acest proces, şi preţurile vor scădea, primi care vor avea de suferit sunt cei care s-au împrumutat. Şi consumul va fi afectat”, a spus Buggle Lau, un analist al pieţei imobiliare din Hong Kong.

Compania de brokeraj CLSA din Hong Kong a avertizat că piaţa imobiliară se află într-un punct de cotitură, existând posibilitatea ca preţurile să scadă cu 17 % până în 2017, în timp ce alţi analişti estimează scăderi de până la 30%.

Ratele proprietarilor vor creşte în timp ce valoarea activelor lor va scădea. Cei mai îngrijoraţi sunt titularii creditelor ipotecare. În această situaţie se află şi un asistent social din Hong Kong, Angus Chow, care are un credit ipotecar pe apartamenul sau cu două camere de 580.000 dolari: “O să fie o mare gaură în venitul meu …când am cumpărat aparatamentul ca să ne putem întemeia o familie, nu ne-am gândit că se va schimba mediul şi vor dispărea ratele mici aşa repede”.

Bărbatul în vârsta de 29 de ani şi soţia sa sunt acum părinţi şi plătesc o rată lunară de 2.065 de dolari, un sfert din venitul lor, dar dacă le va creşte rata cu un singur procent vor plăti cu  aproximativ  260 de dolari în plus.

În aceste condiţii, problema guvernului din Hong Kong este dacă să-şi păstreze sau nu moneda  ancorată de dolar. În prezent, Hong Kong-ul este la mila decizilor luate de Fed. Până acum acest parteneriat i-a ajutat, dar acum, când China este o mare putere economica la nivel global, unii analişti recomandă stabilirea unui curs valutar fixat pe yuanul chinezesc.

“Având în vederea că Hong Kong şi-a format tot mai multe legături cu ţarile de pe continent, este nepotrivit ca Hong Kong să adopte politica monetară din SUA prin cursul valutar fix pe care l-au stabilit”, a spus Duncan Innes-Ker, director regional Asia al Economist Intelligence Unit. “La urma urmei, alegerea monedei este o decizie politică, o schimbare ce poate isca discuţii în contradictoriu” a mai adăugat el.

Economistul britanic John Greenwood spune că Hong Kong şi-a adaptat cu succes economia la cursul valutar fix, păstrat de mai bine de 30 de ani.

“Dacă nu există cineva care să poată propune un sistem valutar mai potrivit pentru o economie mică, foarte deschisă, cu fluxuri mari de capital... atunci ar fi mai bine pentru Hong Hong să rămână la aranjamentele actuale. ” a zis Greenwood, adaugând că  dolarul râmâne moneda preferată a comerţului internaţional.