Electrocentrale Bucureşti cumpără gaze de 86,8 milioane lei de la Romgaz

Autor: Alina Oprea 30.10.2015

Contractul este valabil pentru perioada 16 octombrie-15 noiembrie, potrivit unui comunicat transmis de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, Romgaz a încheiat un alt contract cu transportatorul naţional de gaze Transgaz, căruia îi plăteşte 121,09 milioane lei pentru servicii de transport. Producătorul de gaze a anunţat recent că a reevaluat acest contract cu Transgaz de la valoarea iniţială de 248 milioane lei cu TVA la 121,09 milioane lei ca urmare a faptului că va fi transportată o cantitate de gaze mai mică decât capacitatea rezervată.

"Estimarea valorii contractului (248.000.000 lei cu TVA) a fost determinată în baza rezervării de capacitate contractată de Romgaz şi o cantitate de gaze naturale transportată, egală cu capacitatea rezervată, astfel, din valoarea estimată obţinuta, 41% reprezintă rezervare de capacitate şi 59% reprezintă servicii de transport (gaze transportate). Reevaluarea estimată a valorii contractului (121.094.839,23 lei cu TVA) a fost determinată în baza rezervării de capacitate contractată de Romgaz şi o cantitate de gaze naturale transportată conform unui Program de transport gaze naturale, anual (1 octombrie 2015 - 1 octombrie 2016), mai mic decât capacitatea rezervată, astfel, din reevaluarea valorii estimată obţinută, 68% reprezintă rezervare de capacitate şi 32% reprezintă servicii de transport (gaze transportate)", a comunicat compania.

Oficialii Romgaz spun că la evaluare s-a ţinut cont de rezervarea de capacitate şi o cantitate de gaze naturale transportată la nivelul rezervării de capacitate, precum şi de cantitatea de gaze naturale transportata mai mică decât capacitatea rezervată şi conform unui Program de transport (capacitatea rezervată este aceeaşi în ambele situaţii, diferă cantitatea programată a fi transportată).

Tarifele de transport pentru activitatea de transport al gazelor naturale prin Sistemul national de transport (SNT), se stabilesc în funcţie de tariful de rezervare de capacitate pe punct de intrare/ieşire în/din SNT, tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată numai prin SNT şi de tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată către sistemele de distribuţie.