Finanţele majorează cu 22% salariile de bază a 5.700 de angajaţi. Salariul mediu net în MF a fost de 4.200 lei în septembrie. "E o decizie complet netransparentă, nefundamentată"

Ziarul Financiar 30.10.2015

Ministerul Finanţelor a anunţat că salariile de bază a 5.700 de angajaţi, în principal din cadrul Autorităţii Naţionala de Administare Fiscală (ANAF) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), vor creşte cu 22%. Majorarea nu era prevăzută iniţial în rectificarea bugetară, ci a fost inclusă ulterior în cadrul şedinţei de guvern.

“E o decizie complet netransparentă, care probabil va crea frustrări în alte zone ale sectorului bugetar, nu pare o decizie fundamentată. Dacă nu se aplică în toată structura, se vor crea discrepanţe destul de mari faţă de alţi angajaţi ai Finanţelor şi faţă de alte sectoare din economie. Faptul că nu s-a menţionat impactul bugetar, poate reprezenta o problemă”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută.

Bogdan Hossu, lider sindical, a declarat pentru Mediafax că în această situaţie salariile angajaţilor în cauză vor creşte cu peste 60% şi a estimat numărul beneficiarilor la mai mult de 60.000.

El a precizat că derogarea, inclusă în actul publicată în Monitorul Oficial, nu a fost inclusă în proiectul rectificării şi nu a fost prezentată nici partenerilor sociali.

"Modificarea a fost făcută ori în şedinţa de Guvern ori după. În mod normal o astfel de modificare nu trebuie făcută fără semnăturile miniştrilor Finanţelor, Justiţiei şi Muncii", a spus Hossu.

El a arătat că prevederea este discriminatorie şi va duce la o "explozie salarială".

Guvernul a introdus în Ordonanţa de rectificare a bugetului 47/2015 publicată în Monitorul Oficial 806/2015 un nou articol, 63, unde a inclus  majorarea salariilor din Finanţe. În forma iniţială a proiectului de ordonanţă nu exista acest articol:

“Art. 63. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor Publice - aparat propriu, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - aparat propriu, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută.

(2) Acordarea claselor de salarizare prevăzute la alin. (1) se realizează prin majorarea salariului de bază, astfel cum au fost acordat pentru luna octombrie 2015, cu numărul de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului asimilat din punct de vedere al salarizării cu personalul din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”.

TOP 10 a celor mai mari salarii a celor din MF este condus de Ministrul Finanţelor, cu un salariu net lunar în septembrie 2015 de 13.981 lei. Urmează un şef de serviciu cu 9.992 lei pe lună în septembrie, un director general şi un auditor superior, cu peste 9.500 de lei. Salariul mediu net în România este de 1.800 lei.

Din 1.200 angajaţi din MF, 674 câştigă peste 4.000 lei net pe lună, conform datelor din septembrie 2015. 

Salariul mediu net pe lună a celor 1.200 de angajaţi din Finanţe este 4.200 lei. 

Top 10 salarii din Ministerul Finanţelor, septembrie 2015: