Vladimirescu: România este mult peste alte ţări la tehnologie, dar stăm prost la educaţie financiară

Autor: Raluca Ghinea 31.10.2015

"Din punct de vedere tehnologic, România este mult peste alte ţări. Stăm prost însă la educaţia financiară, acolo este nevoie de timp, lucrurile se întâmplă picătură cu picătură. N-am descoperit încă un vehicul rapid pentru a disemina educaţia financiară", a afirmat sâmbătă Vladimirescu în cadrul conferinţei MasterCard Press Academy.

El a arătat că, deşi tehnologia contactless (plăţi cu cardul sub 100 lei, pentru care nu este solicitat codul PIN) a intrat pe piaţa din România la finalul anului 2008, abia anul trecut a început să fie utilizată la scară ceva mai mare.

"Contactless a fost lansat în România în noiembrie 2008. Au trecut şapte ani, lucrurile au început să se mişte abia anul trecut, atunci am căpătat scală, masă, a început să se simtă. Până atunci, lucrurile au progresat într-un ritm minimal şi cu mari eforturi", a mai spus Vladimirescu.

Directorul MasterCard a adăugat că mentalitatea românilor se schimbă greu, fiind reticenţi să înmâneze cardul unei persoane străine, respectiv unui casier, pentru a efectua o tranzacţie.

"Atunci când tehnologia nu era atât de avansată pentru a permite copierea tranzacţiilor, România era neinteresantă pentru fraude, fiindcă românii nu aveau bani pe carduri. Acum au bani pe carduri, dar tehnologia este foarte securizată, iar rata de fraude este redusă, la acest capitol România situându-se mult mai bine decât multe state la nivel global", a precizat Vladimirescu.

El a admis că România are o "pepinieră de talente" pentru comiterea fraudelor, însă apreciază că Guvernul ar trebui să aibă o strategie pentru a atrage aceste talente în companii mari din domeniul IT, stimulându-i să-şi folosească inteligenţa şi creativitatea "pe un făgaş clar, curat, departe de partea întunecată a lucrurilor".

Numărul tranzacţiilor cu cardul a crescut anul trecut în România cu 78% faţă de 2010, mult peste media europeană. Posesorii de carduri au efectuat anul trecut circa 193 milioane de tranzacţii la POS-uri, dublu faţă de 2013.

"Dacă ne raportăm la jumătatea populaţiei bancarizată, stăm foarte bine. În Bucureşti, toată lumea are carduri, unii au mai multe, le folosesc, dar cum ieşi din Bucureşti, lucrurile se schimbă", a menţionat şeful MasterCard pentru România.

Vladimirescu a amintit totodată de legea 250/2003, care obligă comercianţii cu afaceri anuale de peste 100.000 euro, echivalent lei, să accepte plata cu cardul, legea fiind valabilă, însă nu se aplică.

"Legea este în vigoare, dar se opreşte la această obligaţie, nu precizează ce se întâmplă dacă comerciantul nu acceptă cardul", a subliniat directorul general al operatorului de plăţi.

Ponderea plăţilor cu cardul în totalul plăţilor efectuate în România este de 4,4%, ajungând la circa 5% până la finele anului, iar cea a plăţilor electronice se ridică la 7% şi va atinge probabil 8% în 2015.