Doliu şi stare de şoc în România, după incendiul de la club Colectiv, scrie presa internaţională

Autor: Ioana Bojan 31.10.2015

Premierul român Victor Ponta, care şi-a scurtat vizita în Mexic pentru a reveni la Bucureşti, a decretat trei zile de doliu naţional, în urma incendiului produs vineri noapte la un club din capitală, soldat cu 27 de morţi şi 180 de răniţi, relatează agenţia Associated Press. Oficialii se aşteaptă ca bilanţul morţilor să crească, adaugă AP, notând că acesta este cel mai grav dezastru de acest fel din România.

Incendiul de la un club de noapte din Bucureşti aduce România în stare de şoc, titrează BBC, citând martori care au afirmat că o scânteie provenind de pe scenă a aprins decorurile de polistiren. Un stâlp şi tavanul clubului au luat foc, au povestit martorii, menţionând o explozie şi fum dens.

Agenţia France Presse precizează că mulţimea a intrat în panică în momentul în care încăperea a fost cuprinsă de fum, astfel că oamenii s-au înghesuit să iasă din clubul situat într-un subsol din perioada comunistă, care avea o singură uşă deschisă iniţial. Identificarea victimelor s-a dovedit dificilă, în condiţiile în care multe persoane nu aveau acte de identitate asupra lor, adaugă AFP.

Agenţia de presă Reuters menţionează că televiziunile au prezentat imagini cu echipele de intervenţie care încercau să resusciteze tineri întinşi pe stradă.

Unele dintre cele mai grave dezastre produse în cluburi de noapte au pornit de la artificii, notează Reuters: în oraşul brazilian Santa Maria, un muzician a aprins un foc de artificii în interiorul clubului Kiss, declanşând un incendiu care s-a soldat cu 24 de morţi. Artificiile au fost acuzate de asemenea pentru incendii de la un club din oraşul rus Perm, soldat cu 156 de morţi în 2009, şi din oraşul argentinian Buenos Aires, soldat cu 194 de morţi în 2004.

De altfel, preşedintele român Klaus Iohannis a acuzat sâmbătă nerespectarea reglementărilor în cazul incendiului soldat cu 27 de morţi la un club din capitală, relatează ageţia Belga.

Cotidianul britanic The Guardian menţionează chiar că reglementările antiincendiu nu sunt întotdeauna respectate în cluburile şi restaurantele din Bucureşti, iar evenimentul de vineri noapte se desfăşura într-o fostă fabrică.

Publicaţia remarcă de asemenea prezenţa a numeroase persoane la centrele de transfuzii din Bucureşti, care au venit să doneze sânge pentru victimele incendiului de vineri noapte. Răniţii au fost transportaţi la zece spitale din Bucureşti, iar numeroşi doctori şi asistente au fost chemaţi în timpul liber pentru a ajuta.

Trei cetăţeni străini se află printre răniţi, dar Ministerul britanic de Externe a precizat că nu este la curent cu implicarea vreunui cetăţean britanic, mai scrie The Guardian.

Doi cetăţeni spanioli se află printre răniţii spitalizaţi în urma incendiului din Bucureşti, dar sunt "în afara oricărui pericol", potrivit unor surse diplomatice spaniole din capitala României, citate de agenţia spaniolă EFE.

Ministerul bulgar de Externe a anunţat la rândul său că ambasada Bulgariei la Bucureşti este în contact permanent cu autorităţile române, dar până în prezent nu se ştie dacă se aflau cetăţeni bulgari la locul incendiului, scrie agenţia Focus.