Istoria dramatică a fabricii Pionierul, unde era clubul Colectiv. Cum a ajuns o ruină sub proprietatea unei firme din Cipru

Autor: Cristian Hostiuc 01.11.2015

Fabrica Pionierul, unde funcţiona de mai puţin de un an clubul Colectiv, are o istorie extrem de zbuciumată, care a traversat decenii întregi. Fabrica aparţinea familiei Prodanof, o celebră familie de industriaşi din perioada interbelică. "Pionierul" era unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte din Sud-Estul Europei.

Venirea comunismului a însemnat şi naţionalizarea, iar căderea acestui regim în 1989 a însemnat şi încercarea de recuperare de către urmaşii familiei a activelor deţinute. Demersul s-a soldat cu eşec, fabrica intrând pe mâna foştilor directori. Într-un reportaj de acum trei ani şi cinci luni de la PRO TV, de la emisiunea “România, Te iubesc”, Nicolae Prodanof, nepotul industriaşului, vorbeşte despre istoria acestei fabrici, încercările de a intra în posesie şi cum a ajuns ea o ruină în zilele noastre. 

Până în acest moment nu se ştie cine este în spatele firmei Teamset Consulting, din Cipru, care deţine în prezent proprietatea. 

Patronii clubului Colectiv au închiriat locaţia de la Pionierul SA, pentru care a semnat în calitate de administrator inginerul Eugen Voicu. 

Istoria adidasului romanesc. Pionierul si Dambovita, povestile de succes aruncate in ruina