Achiziţiile şi noile dezvoltări au majorat veniturile NEPI cu 75% în primele nouă luni

Autor: Andreea Neferu 03.11.2015

Fondul de investiţii NEPI, care are un portofoliu imobiliar de circa 1,7 miliarde de euro, dintre care mare parte din active sunt pe piaţa locală, a înregistrat venituri nete din chirii şi alte venituri din exploatare de 105 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, în creştere cu circa 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului publicat ieri de companie.

Creşterea veniturilor sud-africanilor vine în contextul în care, dincolo de dezvoltări, cei de la NEPI au făcut în ultimii ani mai multe achiziţii, cea mai recentă fiind cea a centrului co­mercial Auchan Titan din Capitală, pentru care compania a plătit 86 de milioane de euro fostului proprietar, compania Aberdeen Asset Management.

De asemenea, anul trecut NEPI a cumpărat mallul Pro­me­nada din Bucureşti de la Raiffeisen Evolution pentru 148 de milioane de euro. Totodată, fondul a deschis în luna mai cel mai mare mall inaugurat în ultimii cinci ani în Bucureşti, Mega Mall, o investiţie de 165 de milioane de euro.

Fondul NEPI, condus din această vară de românul Alex Morar, este unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală a imobiliarelor, din portofoliul său făcând parte, în afară de Mega Mall şi Promenada, proiecte precum Vulcan Value Center, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City.

Tot anul acesta compania a mo­dernizat şi redeschis două centre co­merciale la Drobeta-Turnu Severin şi la Deva, iar acum are în plan construirea unor malluri şi la Piatra-Neamţ, Satu Mare şi Râmnicu Vâlcea, oraşe cu o populaţie de cel mult 100.000 de locuitori fiecare.

La nivelul Bucureştiului, NEPI are patru proiecte de retail cu o suprafaţă de 186.000 de metri pătraţi, astfel că dezvoltatorul controlează aproape o cincime din stocul de retail din Capitală, care se ridică la circa un million de metri pătraţi.

De asemenea, NEPI deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj.

Compania a primit recent de la agenţia Standard & Poor’s un rating preliminar de credit BBB - pentru finanţare pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Tot recent, NEPI a atras, în urma unui plasament privat accelerat, circa 130 de milioane de euro, de două ori mai mult decât suma vizată iniţial.