25.000 de manifestanţi au strigat ieri în Capitală lozinci precum: "Noi suntem generaţia care schimbă viitorul!", "Oprea şi ai lui, asasinii neamului" sau "Oprea nu uita, aşteptăm demisia!". Galerie FOTO

Autori: Liviu Popescu , Ştefan Stan , Maria Tufan , Roana Rotaru 03.11.2015

UPDATE: Manifestanţii se află în stradă de aproximativ şase ore

UPDATE: Manifestanţii din Capitală, al căror număr a scăzut la aproximativ 7.000, au ajuns la Piaţa Universităţii, la ora transmiterii acestei ştiri, unde cântă ”Deşteaptă-te, române” 

UPDATE: La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii, care în jurul orei 23.15 au plecat de la Primăria Sectorului 4, pe bulevardul George Coşbuc, se îndreaptă spre Piaţa Universităţii.

Protestatarii au trecut prin Piaţa Unirii, iar acum se află pe bulevardul I.C. Brătianu.

Oamenii se îndreaptă spre Piaţa Universităţii, acolo unde a început manifestaţia, la ora 18.00.

La plecarea de la Primăria Sectorului 4, unii dintre manifestanţi au vrut să meargă spre Clubul Colectiv, dar au renunţat şi au ales să se întoarcă la Universitate.

UPDATE: La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se află pe bulevardul George Coşbuc. Ei scandează ”Demisia”.

Manifestanţii se îndreaptă spre Clubul Colectiv, unde în urma incendiului de vineri seară 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

UPDATE: Bucureştenii care cer în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea, au început să plece de la Primăria Sectorului 4, spre Clubul Colectiv, numărul protestatarilor fiind de aproximativ 25.000.

UPDATE: Manifestanţii au plecat din Piaţa Constituţiei, iar la ora transmiterii acestei ştiri se află pe bulevardul Libertăţii, mergând spre sediul Primăriei Sectorului 4.

Oamenii strigă ”O dorinţă sinceră, România liberă”, ”Jos Oprea!”.

În faţa Primăriei Sectorului 4 au fost mobilizaţi deja câteva zeci de jandarmi.

UPDATE: Manifestanţii au ajuns în faţa Primăriei Sectorului 4 şi strigă în mod repetat: "Asasinii"

UPDATE: La sediul Primăriei Sectorului 4 sunt zeci de jandarmi gata să intervină în orice moment
 
UPDATE: Klaus Iohannis, pe Facebook: Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mişcare de stradă, care vine din dorinţa oamenilor de a le fi respectată condiţia şi demnitatea. Am înţeles că se cere şi se aşteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-şi asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă.
 
UPDATE: Manifestanţii strigă ”Demisia!” ”Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Asasinii!”, ”Ieşi afară, javră ordinară!”. În acelaşi timp, ei scandează ”Colectiv”.

Unii dintre ei au steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje prin cer cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pentru tragedia din Colectiv. De asemenea, protestatarii cer demisia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea.

UPDATE: Manifestanţii, al căror număr depăşeşte 20.000 de persoane, au ajuns în Piaţa Constituţiei, unde strigă ”Jandarmeria apără hoţia”, iar unii dintre protestatri s-au urcat pe gardul Parlamentului.

UPDATE: Cei peste 15.000 de manifestanţi au început să plece, la ora transmiterii acestei ştiri, de la sediul MAI, pe Calea Victoriei, scandând ”Jos Oprea, Ponta, Piedone!”

UPDATE: Mii de manifestanţi care au plecat din Piaţa Victoriei s-au oprit în faţa Bisericii ”Kretzulescu” din centrul Capitalei, unde au ţinut un moment de reculegere, apoi s-au adunat în faţa sediului MAI, unde cer demisia ministrului Gabriel Oprea.

UPDATE: Peste 100 de jandarmi se află deja în faţa Ministerului Afacerilor Interne, spre care se îndreaptă peste 15.000 de manifestanţi, care au protestat în faţa Guvernului, cerând demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a premierului Ponta şi a vicepremierului Oprea.

UPDATE: Peste 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, în urma tragediei din clubul Colectiv, cerând demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta.

 

În jurul orei 21.00, oamenii au început să plece din piaţă, spunând că merg la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Manifestaţia din Piaţa Victoriei s-a desfăşurat fără incidente, cu excepţia unei scurte ciocniri între jandarmi şi un grup de protestatari când a fost suplimentat numărul de jandarmi din cordonul din faţa Guvernului.

UPDATE: Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a fost demis, marţi seară, de către premierul Victor Ponta.  La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Guvernului peste 13.000 de oameni protestează cerând demisiile primarului sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta.  Marius Dunca a declarat că a aflat ”în direct” că a fost demis din funcţie de către premierul Victor Ponta, arătând că primise o sesizare privind Clubul Colectiv joi, cu o zi înainte de tragedie, iar un reprezentant al clubului trebuia să se prezinte vineri la Autoritate.  Şeful demis al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, spune că a aflat ”în direct” că a fost demis.  "Am aflat în direct că am fost demis. Este o surpriză şi pentru mine. Acum, dacă ANPC este vinovată pentru tot ce se întâmplă rău în această ţară, ne asumăm şi această vină...Eu nu cred că ANPC este vinovată”, a spus Dunca.  Întrebat când a făcut ultima dată un control la Clubul Colectiv, Dunca a afirmat că ANPC a primit o sesizare joi privind neconcordanţe de preţuri în local.  

UPDATE: Scurt incident cu jandarmii în Piaţa Victoriei; Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei au fost implicaţi într-o scurtă ciocnire cu jandarmii, când numărul acestora în cordonul din faţa Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piaţă continuă să protesteze şi să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.

UPDATE: ”Jos Guvernul! Noi suntem generaţia care schimbă viitorul! Oprea nu uita, aşteptăm demisia! "Autorităţile au închis ochii la corupţie", "Asasinii", sunt doar câteva dintre lozincile scandate

UPDATE: Numărul protestatarilor a ajuns la 13.000

Peste 13.000 de oameni demonstrează în faţa Guvernului, împotriva corupţiei, în urma tragediei din clubul Colectiv, şi cer demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premirului Victor Ponta.

Manifestanţii au blocat bulevardul Magheru, în marş spre Guvern.

Oamenii strigă "Ruşine să vă fie", "Piedone nu uita, va veni şi vremea ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă".

Ei au venit cu steaguri naţionale, poze cu tinerii decedaţi în incendiu şi cu pancarte pe care scrie "Corupţia ucide", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României".

Majoritatea sunt tineri şi spun că au venit în piaţă pentru a manifesta împotriva indiferenţei şi coprupţiei din rândul autorităţilor, care duc la tragedii.

Protestul a fost anunţat pe Facebook, pe pagina ”Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, însoţit de mesajul ”Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în club, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt internaţi în spitalele din Capitală, aproape 90 fiind în stare critică şi gravă.

Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declara, sâmbătă, că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Piedone, anunţă, marţi seară, în timp ce sute de oameni îi cer demisia în Piaţa Universităţii, pentru tragedia din clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor - ”Monumentul celor fără de vină”.

-Coloana de manifestanţi ajunge la Piaţa Victoriei. În 40 de minute, carosabilul a fost ocupat.