Consilierul premierului, Mirel Palada, îi ironizează pe protestatari: Ce are Ponta cu tragedia de la Colectiv? Păi are. Nu are bască

Ziarul Financiar 04.11.2015

Mirel Palada afirmă, într-o postare pe blog intitulată "Jos Ponta pe înţelesul celor care fie nu înţeleg, fie nu vor să înţeleagă", că toată lumea pune intensitatea manifestaţiei de marţi seară doar pe seama indignării civice.

"Deci vrem capul lui Moţoc! Cine e de vină? Ăla să plătească! Dar nu numai ăla, că toţi sînt vinovaţi. Huo Piedone. Huo Oprea. Huo Daniel, că n-ai zis ce trebuia şi n-ai fost unde trebuia. Huo Arafat. Huo Ponta. Huo toţi. Stai aşa. Stai un pic. Ce are Ponta cu tragedia de la clubul Colectiv? Păi are. N-are direct. Dar are. Că nu are bască", susţine el.

Palada afirmă că, în urmă cu un an, "o seamă de români, mulţi, au votat cu Ponta şi au vrut ca acesta să fie Preşedintele României. În acelaşi timp, o altă seamă de români, mulţi şi ei, au votat să iasă Iohannis Preşedintele României. Cei mai mulţi dintre aceştia - şi care s-au dovedit a fi mai mulţi decât ăia care îl voiau pe Ponta - au următoarele caracteristici dominante. A micuţ: sînt de regulă mai tineri, mai frumoşi şi mai sălbateci. Şi b micuţ: îl urăsc pe Ponta cu toată sinceritatea tinereţii lor de frumoşi anti-comunişti, anti-sovietici, anti-chinezi, anti-pesedişti".

El susţine că aceştia au votat împotriva lui Ponta "din varii motive, că nu le place de faţa lui, că-l consideră un comunist kaghebist care vinde ţara la ruşi şi la chinezi, că e produsul acelui partid nasol care e yuk şi cîh şi naşpa şi nasol, adică al PSD-ului, din toate aceste motive şi probabil şi datorită faptului că n-are bască, nu le place de el.
Doar că asta nu prea s-a întâmplat. Buba mare, fetelor".

Palada mai spune că, în pofida "votului lor puternic anti-Ponta şi a trăirilor lor puternice şi sincere, deci frumoase şi sălbatice, Ponta nu a căzut".

"Cumva, nu ştim cum, minune mare maică, Ponta a supravieţuit politic şi a rămas în continuare Premierul României. Mai mult şi mai nasol pentru tinerii frumoşi şi sălbateci ori pentru Iohannis: a continuat să facă treabă bună la Guvern. (...) Drept pentru care tristul accident din clubul Colectiv, mai ales datorită faptului că acolo au murit îndeosebi oameni tineri, i-a făcut pe toţi cei anti-Ponta să descopere un motiv nemaipomenit de fabulos să îşi strige din nou dorinţa neîndeplinită de un an de zile: Jos Ponta!", mai scrie Palada.

El afirmă că nu este vorba doar de "o strigătură civică", ci şi "o strigătură politică, născută din exasperarea faptului că au votat împotriva lui Ponta şi totuşi dorinţa lor nu se întâmplă".

"De-aia se strigă în seara asta Jos Ponta. Nu numai de-aia. Nu sînt atât de pătimaş politic ori de naiv încât să nu accept că principalul motiv este, totuşi, indignarea la adresa felului în care au murit nişte tineri nevinovaţi. Dar şi de aia se strigă. E un pretext nemaipomenit pentru trezirea din amorţire a unor nemulţumiri latente, de ordin strict politic, a unor neîmpliniri şi frustrări de tip «n-are bască, de ce nu pică?»", susţine Mirel Palada.

Palada a fost purtătorul de cuvânt al Guvernului până anul trecut.

Atunci, premierul Victor Ponta a renunţat la serviciile de purtător de cuvânt ale lui Mirel Palada, care a rămas însă consilier pentru strategii guvernamentale, după ce acesta postase pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: "Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi".

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ştearsă, însă deja existau numeroase reacţii ale jurnaliştilor, dar şi din partea unor partide de opoziţie.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

Marţi seară, la Bucureşti, aproximativ 25.000 de persoane au cerut în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, între care Iaşi şi Braşov.