Banca centrală a Ungariei adoptă măsuri neconvenţionale pentru stimularea economiei

Autor: Anca Dumitrescu 04.11.2015

Nagy a spus că importanţa dobânzii de politică monetară, aflată la minimul record de 1,35%, va scădea odată cu utilizarea altor instrumente care vor permite băncii centrale o abordare mult mai aplicată de susţinere a economiei.

Banca Naţională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, un susţinător puternic al premierului Viktor Orban, a redus dobânda cheie de la un maxim de 7% atins în 2012, şi a lansat o finanţare masivă a economiei în 2013, pentru susţinerea creşterii.

Instituţia a anunţat marţi un nou program de creditare pentru stimularea creşterii economice şi extinderea în 2016 a unui program de finanţare deja existent, când este aşteptată o încetinire a ritmului de dezvoltare.

Banca centrală vrea ca instituţiile de credit să împrumute mai mult companiile, să susţină investiţiile şi să facă plasamente mai mari în obligaţiunile guvernamentale, pentru a reduce dependenţa Executivului de finanţarea străină.

"Prin utilizarea instrumentelor neconvenţionale banca centrală îşi poate atinge mai eficient obiectivele, într-o manieră mai aplicată. Reducerea dobânzii cheie are impact generalizat, fiecare reducere a acesteia are şi un efect secundar negativ", a spus Nagy.

El a adăugat că banca analizează două sau trei instrumente neconvenţionale, dar nu a dat detalii.

Nagy, care a conceput multe dintre noile măsuri ale băncii centrale, a spus că instituţia vrea să ajute companiile mici şi mijlocii şi să reducă mai mult randamentele obligaţiunilor guvernamentale, dar nu vrea să influenţeze creditele pentru populaţie, care îşi revin.

Oficialul băncii a mai arătat că banca centrală nu vrea să influenţeze în mod direct cursul de schimb al forintului.

Forintul s-a depreciat în urma anunţurilor la 314,6 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel atins după sfârşitul lunii septembrie.