Cum ajută cowboy-i economia americană

Autor: Bogdan Cojocaru 05.11.2015

Cowboy-i ajută la creşterea economiei americane cumpărând… camionete. Vânzările acestui tip de maşini echivalează în mod normal cu 1% din PIB, dar în al treilea trimestru al acestui an au contribuit cu 6% la creşterea economică, scrie CNBC. Cea mai mare parte a camionetelor vândute în SUA sunt produse în fabricile de acolo. De aceea achiziţiile cowboy-lor ajută piaţa locală a muncii şi componenta de exporturi nete a PIB-ului.

Calculate în dolari la un curs constant, vânzările auto au fost slabe, scăzând cu 9% în termeni anualizaţi. În volum, vânzările în general stagnează în trimestrul trei, dar anul acesta vânzările de camionete şi-au luat „zborul“. „85% din toate camionetele vândute sunt produse în SUA, iar cei care şofează la volanul restului de 15% o fac pe riscul lor şi al credibilităţii lor. Unele lucruri pur şi simplu nu le imporţi”, au explicat analiştii firmei de consultanţă DBS.

În al treilea trimestru, economia SUA a crescut cu 1,5% în raport cu perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o încetinire substanţială faţă de avansul de 3,9% din trimestrul anterior.