Bursa a rămas rece la demisia lui Ponta, a cărui guvernare i-a adus listări de 17,5 mld. lei

Autor: Roxana Pricop 05.11.2015

Bursa de la Bucureşti a avut o reacţie limitată ieri la demisia premierului Victor Ponta, a cărui guvernare i-a adus cele mai mari listări din ultimii zece ani, insuficiente însă pentru a o propulsa în liga pieţelor emergente. Hidroelectrica, denumită şi „perla coroanei“, este în continuare în insolvenţă, iar speranţele de listare ale investitorilor se mută la următorul guvern.

Indicele BET, principala re­ferinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu până la 0,4% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe rulaje mai reduse decât de obicei, semnalizând că investitorii au intrat în aşteptare după ce Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, antrenând astfel şi demisia guvernului. Demisia premie­rului are loc în contextul în care marţi seara au avut loc proteste de amploare în Bu­cureşti care au cerut demisia pre­mierului, a ministrului de interne şi a primarului sectorului 4 al Capitalei, ca reacţie la tragedia din clubul Colectiv în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane. Pieţele europene de acţiuni raportau ieri creşteri de până la 1%.

Faţă de martie 2012, când Victor Ponta a preluat funcţia de premier, bursa de la Bucureşti este azi mai bo­gată cu trei companii, denumite şi perle energetice, cu o valoare cumulată de 17,5 miliarde de lei.