Bogdan Chiriţoiu: În privinţa concurenţei, cel mai bine stă telecomul, iar cel mai prost stă cimentul

Autor: Andrei Mazurchievici 06.11.2015

Cea mai mare concurenţă este înregistrată în domeniile telecomunicaţiilor şi retailului, iar la polul opus se află sectorul cimentului, unde consolidarea a fost acceptată prea uşor, a declarat joi preşedintele Consiliului Con­curenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Avem sectoare în care lucrurile merg relativ bine, şi aici aş menţiona teleco­municaţiile, cu o piaţă intensă, lucrurile arată bine şi pe partea de comerţ ali­mentar, ceea ce se poate vedea şi din reacţia pieţei la reducerea TVA, care s-a transmis către consumatori, ceea ce înseamnă că există destulă presiune concurenţială. În ultima perioadă, progrese vedem pe zona de servicii financiare, pe zona bancară, dar care e departe de a fi ideală. Lucrurile stau mai prost la industrie, unde nu avem foarte multă concurenţă, mai ales în zona cimentului, poate că am acceptat prea uşor consolidarea sectorului respectiv. Tot destul de prost e pe zona profesiilor liberale, care sunt destul de ostile pieţei libere, prin bariere arti­fi­ciale“, a afirmat Chiriţoiu. El a arătat că autoritatea de con­curenţă va aplica în acest an cele mai multe sancţiuni din istorie.

„Lucrurile arată destul de bine la nivelul consiliului. A fost un an foarte intens, care încă nu s-a terminat. Pare să fie anul în care Consiliul Concurenţei va aplica cele mai multe sancţiuni din istorie. Nu ştiu dacă e de bine sau de rău“, a spus Chiriţoiu, la prezentarea unui raport al autorităţii.

În octombrie, Consiliul Concurenţei a anunţat că autoritatea are în curs peste 60 de investigaţii şi că a aplicat in acest an amenzi în sumă totală de 13,67 milioane lei (3,05 milioane euro) unui număr de 116 firme: 82 firme de pe piaţa lacurilor si vopselelor (12,15 milioane lei, pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Deutek, National Paints Factories Company, Policolor şi Swarco Vicas), 24 de firme de pe piaţa confecţiilor (596.748 lei pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Ciserom şi Secuiana) şi 10 firme pe piaţa branşamentelor de gaze cu 920.069 lei.

 

Şeful Concurenţei: Aşa cum există patroni lacomi, aşa şi unii funcţionari pot fi incompetenţi şi leneşi

Bogdan Chiriţoiu, a declarat că se teme ca după evenimentele tragice din ultima perioadă să nu se tragă concluzia că statul este soluţia la orice merge prost în viaţă,adăugând că aşa cum există patroni lacomi, care fac rău societăţii,unii funcţionari pot fi incompetenţi şi leneşi.

"Ştiu că nu e un moment foarte bun să vorbim de rolul pozitiv al pieţei. ţara e sub impresia evenimentelor tragice din ultima perioadă, la care au contribuit şi greşeli ale unor instituţii publice. Mi-e frică să nu se tragă concluzia că statul trebuie să facă totul, că orice se întâmplă nefericit în piaţă e vina statului şi că orice merge prost în viaţă, statul e soluţia. Aşa cum există patroni care sunt lacomi şi fac rău societăţii, aşa şi unii funcţionari ai statului pot fi incompetenţi şi leneşi. Cred că e un lucru periculos dacă ne imaginăm că la orice problemă există în viaţă statul are o soluţie", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, la prezentarea unui raport al autorităţii.

În urma unui incendiu care a avut loc la 30 octombrie, în clubul Colectiv, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte aproape 200 au fost rănite, dintre care peste 130 sunt internate în spitalele din Capitală, tragedia generând o serie de proteste în Bucureşti şi în principalele oraşe.

Prima zi de proteste a adunat aproximativ 25.000 de persoane în Bucureşti, iar miercuri, în a doua zi a manifestaţiilor, au fost prezenţi peste 30.000 de oameni.

În urma protestelor, premierul Victor Ponta a anunţat că demisionează, alături de întregul Guvern, aceeaşi decizie luând-o şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.