Din stradă, generaţia Facebook cere mai mult decât demisia premierului şi a lui Oprea

Autor: Corina Mirea 06.11.2015

„Vreau să văd tineri din partide care sunt promovaţi. Vreau să îi văd pe cei care au început de jos, care au lipit afişe pe stradă că au un cuvânt de spus. Îmi doresc să văd oameni care ştiu să absoarbă fonduri europene, care se înscriu la cursuri să înveţe cum se gestionează fondurile, lucru pe care mulţi tineri de 18 ani deja îl fac“, spune Alexandra, o tâ­nără în vârstă de 22 de ani, studentă la limbi străine în Bucureşti, care a fost la proteste zilele acestea. 

Zeci de mii de români au „bătut“ în lung şi-n lat principalele străzi ale Capitalei, şi nu numai, în ultimele zile. Cei mai mulţi sunt corporatişti, sunt tineri care acum vin să protesteze împotriva sistemului direct de la birou, nu din fabrică, aşa cum o făceau părinţii lor în urmă cu 26 de ani. Mulţi nici nu erau născuţi când mama sau tatăl lupta pentru democraţie, o democraţie pe care cei tineri au luat-o ca atare şi de care nu au încercat să profite prea mult până acum. Generaţia Facebook, aşa cum i se spune, a ieşit însă în stradă. Mânată „în luptă“ de corupţia prea mare care ucide, de lipsa de interes a clasei politice pentru cetăţeni şi de resemnarea părinţilor în faţa unui sistem pe care nu-l mai cred recuperabil, generaţia Facebook, cea a corpo­ratiştilor, a cerut demisii, i-a vrut plecaţi pe Victor Ponta, pe Gabriel Oprea şi pe Cristian Popescu Piedone. După câteva zile de protest tinerii au reuşit, fie că unii au simţit că a venit momentul să se retragă, fie că au fost obligaţi să iasă din peisaj odată cu ceilalţi.

Şi acum ce urmează? Tot pe Facebook s-au anunţat proteste şi în zilele următoare, şi pe 1 Decembrie, la care zeci de mii de români au apăsat butonul „going“. Dar ce revendicări mai au şi cum văd ei schimbarea? Pe cine vor în locul „asasinilor“, „hoţilor“ şi „corup­ţilor“ împotriva cărora mărşă­luiesc zilnic ore întregi?

Unii îşi doresc infrastructură mai bună, astfel încât să nu facă zece ore din Capitală până în oraşul în care s-au născut, să nu se mai investească miliarde pentru construirea bisericilor în timp ce multe şcoli stau să se dărâme pe elevi sau să nu-şi pună viaţa în pericol în fiecare zi pe drumuri unde siguranţa pare să fie o noţiune de mult uitată, mai ales în condiţiile în care coloana oficială este doar a înalţilor demnitari ai statului. Sunt şi tineri care militează pentru transparentizarea cheltuirii banilor pe care îi dau lunar la stat şi care vor să vadă o DNA şi parchete mai tari pe poziţii.

„Generaţia asta este viitorul, generaţia care s-a născut în tranziţie“, „Vrem sobor de medici, nu de preoţi“, „Peste tot corupţie, nicăieri justiţie“ sau „Toate partidele fură prin rotaţie“ sunt doar câteva dintre scandările care au cuprins zilele acestea străzile Capitalei.

Şi cel mai important este că generaţia care stă acum în stradă nu se mulţumeşte doar cu câteva demisii de onoare sau plecări, vrea să iasă toţi de pe scena politică actuală, toţi cei care au învăţat pe de rost cum merg lucrurile în interior. „Vreau un răspuns ferm din partea preşedintelui privind înlocuirea celor care au demisionat. Nu se doreşte înlocuirea lor cu consilierii lor. Şi mai vreau revenirea la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin“, adaugă Mihaela, medic rezident la un spital din Capitală.

Unul dintre răspunsurile lui Iohannis a venit – este Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – numit ieri în funcţia de premier interimar. Tot el este însă şi cel care nu a făcut nici un comentariu despre plagiatele lui Gabriel Oprea. Astfel că, istoria pare să se repete – unii dispar din peisaj doar pentru a face loc altora care le seamănă. De aceea, nici părinţii generaţiei Facebook nu au mai ieşit în stradă zilele acestea, cel puţin nu cum au făcut-o acum 26 de ani. Nu mai speră la schimbare pentru că nici o mişcare de pe scena politică nu le-a adus un trai mai bun de atâtea decenii. „În România totul este extrem de lent şi plin de birocraţie. Nici acum nu avem o autostradă peste munţi şi o centură funcţională a Bucureştiului. Nu înţeleg de ce trebuie să-mi risc viaţa în fiecare zi pe drumurile României şi nu înţeleg de ce statul nu pune niciodată pe primul plan siguranţa cetăţenilor. Am văzut acum politicieni precum Gabriel Oprea care folosesc structurile statului în folosul personal, structuri care ar trebui să fie în slujba cetăţeanului, nu a unui politician“, este de părere Nicu, 30, absolvent de finanţe-bănci.

Aşa că, în faţa resemnării unei generaţii (care şi-a căutat dreptatea odată), alta se ridică, doar, doar nu va mai fi obligată să dea şpagă pentru a lua un aviz sau pentru a se angaja într-o instituţie publică şi poate aşa nici nu va mai plăti din munca sa oameni care îşi văd doar interesul şi nicidecum pe al celor pe care, prin statut, îi servesc.

„Am ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a arăta că noi nu dormim. Incidentul de la Colectiv a fost picătura care a umplut paharul. Ce vreau? În primul rând, mai multă transparenţă, vreau să ştim cu toţii unde ajung banii noştri şi pe ce sunt cheltuiţi. De ce să nu construim un soft care să integreze toate veniturile şi cheltuielile statului?“, adaugă Nicoleta, o tânără de 25 de ani care a absolvit ASE-ul.