Criză politică la Bucureşti. Preşedintele discută cu partidele politice. Strada vrea mai mult. Guvernatorul BNR cere formarea rapidă a unui nou guvern pentru a nu lăsa locul incertitudinii într-o perioadă în care economia merge bine. Ministrul educaţiei, premier interimar

Ziarul Financiar 06.11.2015

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat surprinzător pe ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, să con­ducă Guvernul până când un nou premier va fi desemnat şi aprobat de Parlament.

Deşi premierul demi­sionar Victor Ponta l-a propus pe Mircea Duşa, ministrul apă­rării, preşedintele l-a ales pe Cîmpeanu, 46 de ani, membru al partidului lui Călin Popescu-Tări­ceanu (ALDE), care susţinea cu câţiva parlamentari guvernul PSD.

Confruntat cu prima criză politică din mandatul său, Iohannis a decis să se con­sulte joi şi vineri cu partidele parla­mentare şi, surprinzător, şi cu societatea civilă şi reprezentanţi ai străzii înainte de a nominaliza noul premier, care trebuie să-şi găsească susţinere într-un parlament speriat de DNA şi mişcările din stradă. PSD şi PNL, principalele partide, au fost ieri după-amiază la Controceni, fiecare cu soluţia lui, respectiv păstrarea gu­vernării în cazul PSD şi alegeri anticipate în cazul PNL.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a cerut ieri public formarea rapidă a unui guvern pentru a nu lăsa incertitudine pe pieţele financiare în privinţa României, în condiţiile în care economia merge bine. Situaţia macroeconomică este stabilă în prezent, în general poziţia economică a ţării este bună, iar asta inclusiv prin deciziile BNR de astăzi (păstrarea dobânzii la 1,75%), dar şi prin prudenţa pe care am manifestat-o în trecut, prin care ne-am creat acel câmp de acţiune şi pozi­ţionarea de a face faţă unei situaţii mai dificile, consideră el. „Efectele generate de actuala situaţie politică din România, după depunerea mandatului Execu­tivului, vor depinde de rapiditatea cu care se va forma un nou guvern şi de deciziile ulterioare ale acestuia“, a spus Isărescu ieri la briefingul de şedinţă monetară. El a fost întrebat dacă, având în vedere că se vorbeşte tot mai mult de un guvern condus de un tehnocrat, dacă acesta poate proveni din rândurile BNR. „Avem rezerve de cadre aici, deci da.“ Pe plan intern procesul de numire a unui nou guvern accentuează incertitu­dinile legate de mixul de politici macroeco­nomice, mai ales că bugetul pentru anul 2016 este încă neconfigurat, a mai menţionat Isă­rescu.

Noul premier interimar Sorin Cîmpeanu a declarat ieri la prânz că se va ocupa de întocmirea Legii bugetului, din punct de vedere tehnic, lege de care depinde atât modul de derulare a investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai.

Singura controversă în jurul lui Câmpeanu este legată de ceea ce media a numit ordonanţa de aministiere a plagiatorilor care a permis salvarea premierului Ponta, care este acuzat că a plagiat teza de doctorat.

Cine este Sorin Cîmpeanu

♦ Sorin Cîmpeanu, 46 de ani, se află la conducerea Universităţii de Agronomie din martie 2012.

♦ Din 2012 este şi secretar general pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

♦ În 1986 a absolvit Colegiul Naţional Sf. Sava, iar în 1991 Universitatea de ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, în 2000 obţinând doctoratul. Timp de un an a fost inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.

♦ În perioada 2000-2003 a fost expert coordonator în Ministerul Educaţiei - Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, iar un an mai târziu expert coordonator pentru Parteneriatul Universităţilor cu Mediul Economico - Social.

♦ A fost director Irrifrance Roumanie (2005-2008), vicepreşedinte al Centrului de cercetare - Biotehnol.

♦ Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii de Agronomie - Facultatea de îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice.