Bitcoin, un activ care poate aduce îmbogăţire rapidă, dar şi faliment

Autor: Bogdan Cojocaru 09.11.2015
Saltul uriaş al bitcoinului la 1.000 de dolari pentru o unitate la sfârşitul anului 2013 s-a terminat cu dezastru pentru investitori.

Însă în ultimele luni capricioasa criptomonedă, poate cea mai populară din lume, a devenit din nou atractivă pentru investitori. Mai nou, sunt interesate şi autorităţile americane. Turbulenţele de pe pieţele emergente s-ar putea să aibă un rol în această schimbare.

Valoarea monedei virtuale a crescut cu peste 60% din august, iar „experţii“ care au observat de la început comportamentul monedei spun că acestea ar putea să fie semnele unei reveniri în forţă, scrie Jonathan Marino de la Business Insider. În prezent, bitcoinul se tran­zac­ţionează în jurul valorii de 380 de dolari pe unitate. 

Ultima dată când criptomoneda a sărit nebuneşte a fost între septembrie 2013 şi începutul anului trecut, de la sub 200 de dolari pe unitate la peste 1.100 de dolari pe unitate. Moneda digitală câştigă “adepţi“ atât pe piaţa de consum, ca activ tranzacţionabil, cât şi printre autorităţi de reglementare.

Crucea Roşie din SUA primeşte donaţii în bitcoin. Sunt magazine, online şi fizice, care-şi vând produsele în această monedă, inclusiv în România. În SUA, Microsoft şi Dell acceptă plăţi în bitcoin. PayPal a integrat moneda în ofertele sale.

Firma de cercetare a pieţei Wedbush se aşteaptă ca moneda să crească la 600 de dolari pe unitate deoarece este folosită din ce în ce mai mult. Pe măsură ce tot mai mulţi oamenii au început să folosească bitcoin, şi retailerii au început să fie interesaţi de acesta. Legislaţie pentru Bitcoin este pregătită în mai multe state din SUA. În octombrie, un consorţiu de statup-uri a anunţat formarea Blockchain Alliance, un parteneriat între companii de bitcoin şi agenţii americane şi din alte ţări printre care Departamentul de Justiţie american, FBI şi Commodity Futures Trading Commission. Luna trecută, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că tranzacţiile în bitcoin vor fi exceptate de la impunerea unei taxe pe consum, ceea c ear putea încuraja şi mai mult folosirea acestei monede.

Acum, investitori mari sunt interesaţi în startup-uri care au legături cu bitcoin. Investiţiile în aceste afaceri depăşesc un miliarde de dolari. Printre finanţatori se numără bănci de investiţii de pe Wall Street, New York Stock Exchange şi NASDAQ şi companii de carduri de plată precum Visa, MasterCard şi Capital One. Sprijinul lor face ca moneda să fie mai bine vizibilă.

Unul din motivele revenirii recente a bitcoinului este chiar acest interes din partea supergreilor lumii financiare, după cum scrie USA Today. Un alt motiv ar putea fi faprul că în China, unde tranzacţiile valuare sunt limitate, oamenii caută modalităţi noi de a-şi muta o parte din bani, mai ales acum când bursele chinezeşti au demonstrat cât sunt de instabile.

ARK Investment Management, care administrează primul vehicul de investiţii de tipul exchange-traded fund cu expunere la bitcoin, şi-a dublat banii de când a început să parieze, în septembrie. De atunci până acum volatilitatea monetară în economiile emergente a atins maximul ultimilor trei ani, notează Bloomberg.  Pentru aceşti traderi, cryptomoneda este un activ în care merită investit.

La început criza politică şi bancară din Grecia, apoi devalorizările monedei Chinei şi aşteptările ca în SUA să fie majorate dobânzile de politică monetară au exacerbat volatilitatea preţurilor şi au provocat un exod al capitalului de pe pieţele emergente. Aceste volatilităţi au ajutat bitcoin-ul, o monedă digitală care nu depinde de acţiunile vreunei bănci centrale sau de evoluţia vreunei economii, să capete statutul de activ-adăpost.

Însă până când lumea bitcoin va ajunge să fie reglementată, moneda virtuală va fi expusă volatilităţii şi activităţii persoanelor de rea credinţă.