Bancherul care a vândut pe bursă acţiuni de un miliard de euro: Ce se petrece în România s-a întâmplat în Polonia acum 10 ani

Autor: Radu Bostan 11.11.2015

România a ajuns în pun­c­tul în care se afla Po­lonia acum zece ani, cu pieţe în consolidare şi cu antre­pre­nori puternici care se uită la achiziţii, in­clusiv în străinătate. Bursa le poate sprijini o decizie de creştere explo­zivă mai bine decât o bancă, dar mai întâi atât antreprenorii, cât şi piaţa trebuie să mai crească, spune Lauren­ţiu Ciocîrlan, şeful diviziei de investment banking a Raiffeisen Bank.

„În ultimul an, m-am întâlnit cu mulţi întreprinzători care nu au afaceri mari, au vânzări de 20-30 milioane de euro, dar vor să-şi pună la treabă «ma­şina de cash» de acasă pentru a ieşi pe alte pieţe din regiune“, spune Ciocîrlan.

„E doar o chestiune de timp până când aceştia ating masa critică.“

Industria alimentară şi serviciile me­dicale sau farma sunt printre sec­toa­rele în care antreprenorii români şi-au construit în ultimii ani „maşini de cash“, adică poziţii solide care le asigură profit pe plan intern, dar şi resursele pentru o eventuală extindere, mai spune directorul Raiffeisen.