Cum se mai încarcă facturile. 1 mld. € s-a dus de la consumatori la producători pentru „eficienţa“ energiei termice şi electrice

Autor: Roxana Petrescu 11.11.2015

Din 2011 factura plătită de fiecare con­sumator de energie din România a fost încărcată cu o nouă taxă, de­numită contribuţia pentru coge­ne­rare de înaltă eficienţă.

În linii mari, consumatorii „spon­so­rizează“ prin această contri­bu­ţie lu­nară investiţii care ar trebui să îm­bunătăţească alimentarea cu ener­gie electrică şi termică, nu toate uni­tăţile de cogenerare fiind admise în această schemă de sprijin.

În acest moment, 47 de companii din România primesc aceşti bani pen­tru eficientizare.

Deşi din 2011 aproa­pe un mi­liard de euro a plecat din fac­turile con­­su­matorilor spre aceste com­panii, unele sunt în insolvenţă, iar altele bifează pier­deri de zeci de mi­lioa­ne de euro.

Mai mult, odată cu venirea iernii anun­ţurile privind posibilitatea între­ruperii alimentării cu energie ter­mică au devenit o tradiţie.

Astfel de taxe introduse peste noapte, alături de creşterea substan­ţială a tarifelor de distribuţie, au făcut ca în perioada 2011-2015 factura plă­tită de o gospodărie din România să crească cu peste 20%.

În Ungaria, în acelaşi interval, facturile au scăzut cu 33%.

România a avut a opta cea mai pu­­ternică scumpire a facturilor la ener­­gie suportate de populaţie în ulti­mii zece ani de zile, de aproape 70%, iar autorităţile avertizează că valul de scumpiri nu s-a oprit aici.