Amenzi de trei milioane lei pentru fabricile de cherestea Holzindustrie Schweighofer în România

Autor: Alina Oprea 11.11.2015

"Am primit amenzi în cuantum de 814.815 lei pentru fabrica din Sebeş în perioada 2004-2015 şi de 2.200.860 lei pentru fabrica din Rădăuţi în perioada 2013-2015. Printre motivele care au stat la baza acestor penalităţi se numără: avize cu greşeli pentru care au fost necesare corecturi, neoperare în SUMAL a unor numere APV (Acte de Punere în Valoare, n.r.), mici diferenţe de volume rezultate din balanţa stocurilor etc. Aceste penalizări reprezintă mult sub 1 procent (adică 0,004%) din cifra de afaceri a firmei în aceeaşi perioadă de timp", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Holzindustrie Schweighofer, Dan Bănacu.

În România există peste 5.000 de firme care procesează lemn, Holzindustrie Schweighofer fiind cea mai mare companie din acest domeniu, cu 3.000 de angajaţi pe plan local.

Bănacu a afirmat că Holzindustrie Schweighofer înregistrează scăderi ale livrărilor şi că piaţa lemnului din întreaga lume se află în dificultate în această perioadă.

"În acest context mondial, şi volumele livrate de Holzindustrie Schweighofer au înregistrat scăderi pe o serie de pieţe, fără a avea însă legătură cu situaţia specifică a companiei în România", a declarat el.

Potrivit acestuia, controalele desfăşurate de autorităţi la fabricile companiei pe perioade de peste trei luni, în care inspectorii au făcut verificări amănunţite şi repetate, au afectat capacitatea administrativă şi operaţională a firmei, întrucât personalul "a fost astfel deturnat de la sarcinile organizatorice şi operaţionale zilnice".

Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, procesatorul susţinând însă contrariul. În iulie, Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

"Acuzaţiile vehiculate la adresa Holzindustrie Schweighofer ne-au pus în situaţia să le oferim partenerilor noştri explicaţii şi clarificări suplimentare, să efectuăm audituri şi verificări amănunţite, adiţionale. Totuşi, datorită informaţiilor factuale pe care le-am pus la dispoziţia celor interesaţi în această perioadă, precum şi dovezilor incontestabile (...) niciun partener nu a întrerupt colaborarea cu noi în urma speculaţiilor din spaţiul public", afirmă Bănacu.

El estimează pentru 2016 vânzări de cherestea de 1,7 milioane metri cubi şi o producţie de 1,4 milioane mc cherestea în 2015, din care 28% este vândută în România, 15% în Europa şi 38% în Asia, iar diferenţa în alte regiuni.

"Cumpărăm buşteni atât din România, cât şi de pe pieţele externe, avem 1.000 de furnizori. Peste o treime din volumul pe care îl procesăm vine din import, din ţări precum Polonia, Ucraina, Slovacia, Austria, Croaţia, Ungaria, Lituania, Belarus, Bulgaria, Serbia, Rusia şi Bosnia. Iar 70% din lemnul prelucrat merge la export, în special în Extremul Orient. În 2014 am procesat aproximativ 2,8 milioane metri cubi lemn. Capacitatea totală de producţie proiectată în România (incluzând noua fabrică inaugurată la Reci), ajunge la 3,6 milioane metri cubi de buştean pe an. Iar peste 95% din produsele rezultate sunt cu înaltă valoare adăugată", a declarat Bănacu.

Legat de planurile pentru 2016, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer spune că va urma o etapă de consolidare şi că doreşte păstrarea locurilor de muncă.

Compania activează în România din 2002 şi a anunţat că totalul investiţiilor efectuate în România este de aproape 800 milioane euro.

Holzindustrie Schweighofer deţine fabrici de cherestea la Sebeş, Rădăuţi şi Reci (Covasna), operând şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, şi una de panel, la Comăneşti.

Anul trecut, Holzindustrie Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde lei şi un profit net de 294,24 milioane lei.