Lufthansa lasă în aer mii de pasageri cu o grevă de trei zile

Autor: CătăIina Apostoiu 12.11.2015
Compania aeriană Lufthansa a anulat sute de zboruri, 100.000 de pasageri fiind afectaţi, după ce însoţitorii de bord au iniţiat o grevă pe trei zile pe fondul unei dispute de muncă în creştere, scrie Bloomberg. Compania a eşuat în încercarea de a opri în instanţă greva la principalele sale centre din Frankfurt şi München, aceasta fiind astfel obligată să anuleze 931 de zboruri. O instanţă separată urmează să decidă dacă sindicatul UFO poate declanşa o grevă şi în Düsseldorf, un aeroport secundar pentru companie, după ce un judecător a decis anterior interzicerea unei greve a însoţitorilor de zbor în acest oraş. „Trebuie să facem presiuni pentru rezolvarea problemelor de muncă“, a declarat CEO-ul companiei Carsten Spohr. „Nu pot face niciun compromis în acest sens. Nu există nicio alternativă. Lumea este în schimbare“.  Însoţitorii de bord şi piloţii se opun eforturilor lui Spohr de a restructura Lufthansa şi de a dezvolta divizia Eurowings într-una low-cost pentru a concura cu rivale ca Ryanair Holdings şi EasyJet. Ruxandra Haradau-Doeser, analist la Kepler Cheuvreux, estimează impactul financiar al actualelor greve ale echipajelor de cabină, care au început săptămâna trecută, la aproximativ 100 milioane de euro. Incluzând anulările recente, Lufthansa a fost obligată să renunţe la peste 2.800 de zboruri începând cu 6 noiembrie. Investitorii susţin în mare parte poziţia fermă a managementului, acţiunile companiei apreciindu-se cu 1,3% şi conferind acesteia o valoare de piaţă de 6,28 miliarde de euro. 

Ultima ofertă a Lufthansa pentru UFO a inclus o plată unică de 3.000 de euro per angajat şi acceptarea cererilor sindicatului privitor la pensionările anticipate, însă numai pentru angajaţii actuali. Compania a anunţat de asemenea că-şi va restrânge zborurile, o propunere pe care reprezentanţii UFO au caracterizat-o drept o „provocare“.

Lufthansa a refuzat să avanseze estimări privitoare la costul grevei însoţitorilor de bord. O dispută paralelă cu piloţii care a dus la anularea a 12.800 de zboruri în decurs de 18 luni a generat o povară de 352 milioane de euro. Protestele piloţilor au încetat în luna septembrie a anului trecut după ce o instanţă germană a decis că acestea reprezintă un efort ilegal de a contesta strategia companiei.