Oficial: BCE îşi analizează opţiunile pentru atingerea ţintei de inflaţie

Autor: CătăIina Apostoiu 12.11.2015
Banca Centrală Europeană va lua în considerare o reducere a ratei dobânzii de referinţă şi modificări ale pro­gramului său de achiziţii de active (QE) pentru a-şi atinge ţinta privitoare la inflaţie, a anunţat Ignazio Visco, membru al consiliului guvernator al băncii, potrivit Reuters.

„Un nivel corect de acomodare monetară trebuie menţinut pentru a ne îndeplini mandatul“, a declarat Visco înaintea unui discurs pe care acesta îl va ţine în Londra. „Acest lucru ar putea implica, după cum s-a mai indicat, o modificare a dimensiunii, alcătuirii şi duratei programului de achiziţii de active. Posibilitatea reducerii din nou a ratei de referinţă a dobânzii va fi de asemenea analizată“, a afirmat oficialul BCE. Acesta a adăugat că introducerea de rate negative de dobândă în regiune a fost un proces fără probleme şi că şi alte ţări par să nu fi întâmpinat dificultăţi în împingerea ratelor şi mai adânc în teritoriu negativ.

Pe de altă parte, consiliul consilie­rilor economici ai cancelarului german Angela Merkel a avertizat că BCE ar trebui să încetinească treptat expan­siunea programului de relaxare cantitativă mai devreme decât se are în vedere pentru că guvernele singure nu pot contracara efectele secundare ale politicii monetare a băncii, relatează Bloomberg.

„Ratele scăzute ale dobânzii generează riscuri la adresa stabilităţii fi­nanciare şi erodează modelele de business ale băncilor şi asigurătorilor pe termen mediu“, se arată în raportul anual al Consiliului Experţilor Eco­nomici.

Programul BCE de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale a condus la niveluri „extrem de scăzute“ ale ratelor dobânzii pe toate maturităţile.

Moneda unică europeană s-a depreciat cu mai mult de 5% din momentul în care preşedintele BCE Mario Draghi declara, pe 22 octombrie, că oficialii băncii vor reexamina programul de stimulare monetară în decembrie şi că aceştia au luat în discuţie reducerea ratei de referinţă a dobânzii în scopul creşterii ratei inflaţiei.