CPBR: Suntem surprinşi de lipsa de transparenţă la avizarea proiectului privind darea în plată a unor bunuri imobile

Autor: Liviu Popescu 12.11.2015

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR), organizaţie ale cărei bănci membre deţin o treime din activele sistemului bancar, afirmă că sunt surprinşi „de modalitatea total netransparentă de avizare favorabilă de către Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite“.

CPBR atenţionează că dacă proiectul va fi promulgat în forma actuală „va produce efecte grave, cu consecinţe negative ireversibile cuantificate în instabilitatea prelungită a sistemului bancar şi reducerea dras­tică în viitor a accesibilităţii creditelor imobiliare şi ipotecare pentru consumatorii din România, în special tineri“.

Consiliul mai menţionează că modalitatea total netransparentă de avizare atrage notificarea organismelor europene în vederea declanşării procedurii de infringement. Iar acest lucru se întâmplă într-un moment în care sistemul bancar urmăreşte conlucrarea, nicidecum consultarea cu autorităţile legislative.

Deputaţii din Comisia de Buget au avizat, marţi,un proiect de lege care oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri ale debitorului.