Kaufland începe să-şi repatrieze capitalul şi trimite 25 de milioane de euro la compania-mamă

Autor: Cristina Roşca 12.11.2015

Lanţul de hipermarketuri Kaufland România, liderul comerţului local, va trimite către compania-mamă din Germania 110 mil. lei (25 mil. euro), potrivit unui anunţ din Monitorul Oficial. Aceasta este prima mutare de acest gen a Kaufland de la intrarea companiei pe piaţă în 2005 şi este totodată o mutare neobişnuită pentru comerţul local cu dominantă alimentară, unde companiile-mamă încă mai pompează bani în businessurile din România.

Această mutare a Kauf­­land vine în contextul în care com­pania a frânat şi ex­pan­siu­nea, deci ne­ce­sa­rul de inves­ti­ţii a scă­zut. Com­pania va des­chi­de în tot anul 2015 doar cinci hiper­­mar­ke­turi în care va in­vesti 150-225 mil. lei. Re­tai­­le­rul a avut doar anul tre­­cut pro­­fit în Ro­mâ­­­nia de 409 mil. lei. De la ve­ni­rea pe piaţă însă pro­­fitul cu­mulat a fost de 1,5 mld. lei.

Contactaţi de ZF re­pre­zen­­tanţii Kaufland nu au răs­puns solicitării privind mo­ti­vele din spatele acestei reduceri de capital.

Capitalul social al Kaufland România SCS va scădea de la 1,673 mld. lei la 1,563 mld. lei, potrivit datelor din Mo­nito­rul Oficial. Aceasta este prima scădere de după 2005, anul intrării pe piaţă a companiei. De altfel, capitalul social al retailerului a crescut constant până în 2009 inclusiv, în con­tex­tul în care compania-mamă aducea bani din Germania pen­tru a susţine expansiunea locală.