Băsescu, după întâlnirea cu premierul desemnat: Votăm guvernul, dar rămânem în opoziţie

Autori: Iulian Anghel , Alice Draghici 13.11.2015

Fostul preşedinte îi cere lui Cioloş să treacă România pe bugete excedentare.



Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că viitorul guvern trebuie să respecte „Tratatul fiscal“ şi să treacă România pe un buget excedentar.

Dacă România respectă „Tratatul fiscal“ care impune un deficit structural de 1% din PIB, România ar trebui să ajungă prin 2017 - 2018 la excedent bugetar, în loc de deficit.

Dacă, în 2016, România respecta deficitul structural de 1% din PIB, atunci ar fi trebuit să aibă un deficit bugetar de maximum 1,2% din PIB.

Cu taxe reduse şi cu majorări bugetare, România va atinge un deficit bugetar spre 3% din PIB în 2016 şi peste această ţintă în 2017, când va intra în vigoare şi reducerea TVA de la 20% la 19%, cred mulţi dintre macroeconomişti.

Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri cu preşedintele Mişcării Populare, fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru a-i cere sprijin la învestitura guvernului. Băsescu a promis acest sprijin, dar a spus că Mişcarea Populară rămâne în opoziţie.

Băsescu este cel care, în 2010, l-a împins pe Cioloş spre poziţia de comisar european pen­tru agricultură pe care a exercitat-o din partea României. Partidul Popu­lar are opt parlamentari.

Băsescu a spus că partidul său are mai multe priorităţi, una dintre ele fiind „respectarea Tratatului fiscal“.

„România să treacă pe bugete excedentare şi în acelaşi timp o corectă distribuţie a resurselor între investiţii şi resurse alocate problemelor sociale“, a arătat Băsescu, adăugând că formaţiunea sa va fi „cu certitudine un partid de opoziţie“, având în vedere „agenda“ formaţiunii politice pe care o conduce.

„Acum vrem să contribuim la stoparea crizei politice şi România să aibă un guvern“, a adăugat Băsescu, precizând că premierul desemnat Dacian Cioloş nu i-a prezentat nicio listă de miniştri.

Întrebat dacă va face echipă, în opoziţie, alături de PSD, Traian Băsescu a replicat: „Opriţi-vă, că n-am somn! Cum să fim în tandem cu PSD, ce, avem aceleaşi obiective?“.