Banca Transilvania suplimentează cu 4 milioane de acţiuni răscumpărările

Autor: Roxana Pricop 13.11.2015

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) a anunţat ieri pe bursă că va răscumpăra 4 milioane de acţiuni în plus faţă de programul anunţat iniţial. Valoarea pachetului de acţiuni este de 10,56 milioane de lei, la cea mai recentă cotaţie a titlurilor TLV.

Anunţul a fost făcut în contextul în care SIF Moldova (SIF2) a fost în ultimele zile principalul vânzător de acţiuni TLV, ca urmare a obligaţiei legale de a-şi menţine expunerea pe acţiunile băncii sub limita legală de 40% din active. SIF Moldova este al doilea cel mai mare acţionar al BT, după BERD, cu o deţinere de 8,015% din capital. Preşedintele BT Horia Ciorcilă face parte din conducerea SIF2, iar Costel Ceocea, preşedintele SIF2, este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania. Răscumpărările se vor face până pe 15 decembrie. Din cele 4 milioane de acţiuni, un pachet de 1,5 milioane acţiuni va fi răscumpărat de Volksbank, bancă preluată de BT, iar restul va fi răscumpărat de bancă în nume propriu.

Din programul de răscumpărări anunţat de bancă pe 17 septembrie, BT mai are de răscumpărat circa 4 milioane de acţiuni, potrivit calculelor ZF. Acţiunile răscumpărate sunt folosite de BT pentru a recumpensa administratorii şi directorii.

Acţiunile Banca Transilvania au crescut cu peste 40% în acest an, marcând cel mai ridicat avans din rândul acţiunilor lichide tranzacţionate la bursa din Bucureşti.  Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar local după valoarea activelor totale. Banca a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 313 mil. lei, în scădere cu 3% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Veniturile nete din dobânzi s-au ajustat negativ cu 3,2% până la 826,8 mil. lei, iar veniturile nete din comisioane s-au majorat cu 8,4% până la 324 mil. lei. Cheltuielile cu provizioanele s-au redus cu 18% până la 362 mil. lei.