Studiu: impozitul pe locuinţele folosite ca sedii de firme va creşte cu până la 2.500% anul viitor

Ziarul Financiar 15.11.2015

Autorităţile locale din oraşe precum Bucu­reşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Galaţi vor majora anul viitor impozitele pe locuinţe cu 25%, în timp ce în cazul clădirilor deţinute de persoane fizice şi utilizate în scopuri economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, creşterile pot ajunge la aproape 2.500%, potrivit unui studiu realizat de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa alături de expertul contabil Robert Croitoru.

„Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în urmă­toarele trei categorii: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%, folosirea clădirii în activităţi economice cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/achiziţionate în ultimii cinci ani, respectiv folosirea clădirii în activităţi economice, dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii“, se arată în acest studiu.

Acesta ia în considerare principalele 50 de oraşe ce au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în 2016.

 

Dacă în oraşe precum Iaşi, Constanţa sau Craiova impozitul pentru clădiri rezidenţiale va rămâne constant în 2016, cu o cotă de 0,08%, în schimb în Turda acesta va creşte cu 275%, cota de impozitare fiind de 0,3%. Similar, şi în Bucureşti impozitul va fi majorat anul viitor cu 25% în cazul clădirilor cu scop rezidenţial. 

Pentru construcţiile cu scop rezidenţial, tendinţa primăriilor a fost să utilizeze în principiu aceleaşi procente de impozitare şi anul viitor, însă impozitele vor creşte propriu-zis din cauza majorării valorii metrului pătrat de construcţie de la 935 de lei în 2015 la 1.000 de lei în 2016 şi, după caz, a majorării artificiale a modului de determinare a suprafeţei prin măsu­rarea la exterior a clădirii.

Pe de altă parte, pentru clădirile deţinute de persoane fizice ce vor fi utilizate în activităţi economice, creşterile vor fi de 249% în oraşe precum Bucureşti, Iaşi sau Craiova, unde cota de impozitare este de 0,2%, ajungând până la un avans de aproape 1.900% în oraşe precum Râmnicu Vâlcea sau Călăraşi, unde cota de impozitare va fi de 1,5%.