ANCOM spulberă speranţele Orange şi Vodafone: nu va obliga operatorii de reţele de net fix să-şi deschidă reţelele

Ziarul Financiar 15.11.2015

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a spulberat astăzi speranţele giganţilor Orange şi Vodafone că vor primi acces la reţeaua de internet fix a companiei de cablu RCS&RDS pentru a putea lansa la rândul lor pachete convergente de servicii, după ce Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că piaţa de net fix competiţia este atât de ridicată încât nu are nevoie de reglementări suplimentare.

“ANCOM a stabilit astăzi în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei, în urma unei analize laborioase, faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă. În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

Orice intervenţie de reglementare ex ante la nivelul unei pieţei de gros este necesară şi justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformând piaţa cu amănuntul corespunzătoare într-o piaţă concurenţială în mod durabil. În acest caz, dat fiind faptul că analiza ANCOM a arătat că pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe există o concurenţă puternică bazată pe infrastructuri, care se va menţine în orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit că reglementarea ex ante pe piaţa de gros corespunzătoare nu mai este necesară”, conform unui anunţ al ANCOM.

Autoritatea este de părere, de asemenea, că piaţa va rămâne concurenţială şi în viitor. “Analiza ANCOM a arătat că atât în prezent, cât şi în orizontul de timp al analizei, piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se va menţine concurenţială. Piaţa este dinamică, fluidă şi în creştere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puţin 30Mbps şi cu peste 2/3 din populaţie în localităţi acoperite de cel puţin trei reţele apte să ofere acces la internet la puncte fixe”.

Autoritatea susţine, de asemenea, că gradul redus de penetrare al serviciilor de net fix nu este generat de lipsa de concurenţă - aşa cum au susţinut reprezentanţii Orange şi Vodafone, ci de alte cauze, în mare parte economice. “În acest context, trebuie subliniat faptul că rata relativ scăzută de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este cauzată de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasă, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural, şi nu de lipsa de concurenţă.  De asemenea, analiza ANCOM arată că pe piaţă există un grad înalt de inovare şi diferenţiere a produselor aşa cum rezultă din gama largă de produse, vitezele diverse de transmisie şi ofertele variate de preţ. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 30 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.”

În perioada care urmează, decizia ANCOM va parcurge procesul de consultare europeană.