Economia şi-a turat motoarele în al treilea trimestru, România fiind în topul european

Autor: Claudia Medrega 16.11.2015

Economia a accelerat în al treilea trimestru după ce în al doilea trimestru pierduse din avânt, România ajungând în topul ţărilor europene. Consumul privat a rămas principalul motor al creşterii, anticipează analiştii.

România a înregistrat în al treilea trimestru (T3) cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană comparativ cu trimestrul precedent şi s-a plasat pe locul al doilea în privinţa avansului PIB faţă de T3 2014.

După ce în primul trimestru PIB-ul a accelerat, depăşind estimările analiştilor, în al doilea trimestru economia a încetinit brusc, temperarea avântului luând din nou prin surprindere pe toată lumea. Iar în al treilea trimestru motoarele economiei şi-au reluat turaţia.

Comparativ cu T2 2015, PIB-ul a crescut cu 1,4% în termeni reali. Faţă de acelaşi trimestru din 2014, creşterea economică a ajuns la 3,6% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

Pe ansamblul primelor nouă luni ale anului, creşterea economică a fost de 3,7%, ritm care ar putea să se menţină până la sfârşitul anului dacă agricultura nu va trage prea mult PIB-ul în jos.

Consumul privat a fost principalul motor al creşterii PIB. De asemenea, o contribuţie pozitivă la creşterea economică ar putea să fi venit de la industrie şi sectorul construcţiilor, în timp ce exportul net a avut cel mai probabil un aport negativ la PIB, ca şi agricultura, după cum anticipează majoritatea analiştilor.

Datele detaliate privind creşterea economică din al treilea trimestru vor fi anunţate de Institutul de Statistică la începutul lunii decembrie.

„Ne aşteptăm ca datele detaliate să arate o creştere economică condusă de consum după ce ajustarea TVA la produsele alimentare a suplimentat veniturile disponibile. Datele cu frecvenţă lunară indică o contribuţie pozitivă de la industrie şi sectorul construcţiilor. O contribuţie negativă ar putea să vină de la exporturile nete. Pierderile din agricultură din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ar putea să determine o contribuţie negativă la creşterea economică“, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

Agricultura este o componentă foarte volatilă a PIB, fiind dependentă aproape în totalitate de condiţiile meteo. Contribuţia agriculturii la PIB este cuantificată în special în ultimele două trimestre ale anului. O creştere economică de 3,6% a înregistrat şi Polonia în T3 2015 comparativ cu acelaşi interval de anul trecut. Iar cel mai rapid avans al PIB, de 4,3%, a fost raportat de Cehia, potrivit datelor Eurostat.

Economia zonei euro a crescut în al treilea trimestru din 2015 cu 0,3% faţă de T2 2015, în timp ce la nivelul Uniunii Europene avansul a fost de 0,4%. Comparativ cu T3 2014 creşterea PIB a fost de 1,6% în cazul zonei euro şi 1,9% la nivelul UE.

Anul trecut, economia a făcut un salt de 2,8%, peste aşteptări, ascensiunea PIB fiind susţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne, în timp ce contribuţia agriculturii a fost modestă. Industria a fost şi anul trecut motorul economiei susţinând alături de comerţul cu amănuntul creşterea PIB.