Profitul Romgaz, răpus de consumul redus de gaze

Autor: Radu Bostan 16.11.2015

Cererea slabă a anulat beneficiile din liberalizarea preţului gazelor, iar veniturile şi profitul Romgaz (SNG) au scăzut trei trimestre la rând în 2015 faţă de 2014. Compania promite că va păstra dividendul intact, încercând să-şi încurajeze investitorii.

În trimestrul al treilea, considerat „extrasezon“ pentru producătorii de gaze, cifra de afaceri a Romgaz a scăzut cu 8,5%, până la 698 milioane de lei, în pofida majorării preţului

gazelor pentru consumatorii casnici cu 12,5% faţă de preţul în vigoare până în trimestrul anterior.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice, limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată“, precum şi lipsa reglementărilor privind stocurile de iarnă sunt motivele invocate de Romgaz pentru a explica scăderea vânzărilor.

În trimestrul al treilea, profitul operaţional (EBITDA) al Romgaz s-a redus însă cu 7,6%, la 465,2 milioane de lei, iar profitul net a fost mai mic cu 14%, de 208,7 milioane de lei.

În şedinţa de vineri, 13 noiembrie, acţiunile Romgaz au scăzut cu 0,3% după anunţul rezultatelor, atingând minimul de 29 lei/titlu.