Cum arată economia judeţelor din Muntenia şi Dobrogea: Salarii cu 13% sub media naţională, PIB per capita mai mic cu 24% şi şomaj mai mare

Autor: Adelina Mihai 16.11.2015

Producătorii din industria automotive şi jucătorii din sectorul agrobusiness domină topul celor mai mari companii din judeţele din Muntenia şi din Dobrogea, unde valoarea PIB per capita a fost de peste 5.700 de euro (exceptând municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov), cu aproape un sfert sub media înregistrată la nivel naţional.



Prahova şi Argeş sunt cele mai bogate judeţe din regiunea istorică a Munteniei (cu excepţia Capitalei şi a judeţului Ilfov) din punc­tul de vedere al valorii PIB per ca­pi­ta, însă nici aici nu s-a atins nivelul mediei naţionale de circa 7.500 de euro per capita anul trecut. Pe de altă parte, Teleor­man şi Giurgiu sunt zonele în care acest indi­cator eco­nomic este cu 25%, respectiv 20% sub media în­registrată în regiune.

Automobile Dacia, cel mai mare exportator ro­mân, cel mai mare angajator şi cea mai mare com­panie din judeţul Argeş, a atras în regiune foarte mulţi pro­ducători de componente auto, astfel că firme precum Lisa Draxlmaier Autopart, Lear Corporation, Leoni Wiring Systems sau Johnson Controls şi-au făcut loc treptat în topul angajatorilor locali.

În ceea ce priveşte Capitala, unde cea mai ma­re companie este OMV Petrom (cu afaceri de 16,5 mld. lei anul trecut), datele statistice arată că PIB per capita este de 2,6 ori mai mare decât media naţională şi de 3,4 ori mai mare decât cel din regiunile Muntenia şi Dobrogea.

În ceea ce pri­veş­te nivelul de sala­ri­zare, datele arată că angajaţii din Bucureşti au un salariu mediu de peste 2.400 de lei net pe lună, cu 46% peste media naţională şi cu 68% peste nivelul din Muntenia şi Do­bro­gea.

Dincolo de costul vieţii mai ridicat din Capi­ta­lă, o explicaţie a acestor decalaje o reprezintă şi şo­ma­jul foarte redus (de 2% în Bucureşti), întrucât com­petiţia pe forţa de muncă este mult mai mare. În Teleorman, în schimb, şomajul se apropie de 11%.

În Muntenia şi Dobrogea salariile angaja­ţilor sunt cu 13% sub media naţională, valoarea PIB per capita este mai mică cu 13%, iar şomajul este mai ridicat decât media naţională.

Spre comparaţie, în regiunea Moldovei salariile sunt cu 20% mai mici decât media naţională, şomajul mai mare cu circa două puncte procentuale, iar PIB-ul per capita este cu circa 40% mai mic decât în restul ţării. În schimb, în judeţele bogate ale regiunilor Transilvania şi Banat, cum esre Timiş, Cluj sau Braşov, valoarea PIB per capita este cu până la 30% peste media naţională, arată datele ZF.