Marea Britanie va suplimenta efectivele serviciilor de securitate, în urma atentatelor de la Paris

Autor: Ioana Bojan 16.11.2015

Agenţiile de informaţii britanice au în prezent aproximativ 12.700 de angajaţi, repartizaţi între serviciul de securitate internă MI5, serviciul de informaţii externe MI6 şi serviciul de monitorizare a comunicaţiilor GCHQ, relatează agenţia Bloomberg în pagina electronică.

Premierul David Cameron va dubla de asemenea cheltuielile cu securitatea aviatică, angajând inclusiv personal pentru a evalua securitatea pe aeroporturile din străinătate.

Anunţul a fost făcut în timp ce Cameron participa la summitul G20 din Antalya, o reuniune care în mod tradiţional se concentrează pe probleme economice, dar care acum a fost umbrită de atacurile teroriste.

"Securitatea economică merge mână în mână cu securitatea naţională", a afirmat premierul britanic, potrivit unui comunicat emis de Biroul său. "Aceasta este o luptă de generaţii care necesită mai mult personal pentru a-i combate pe cei care vor să ne distrugă pe noi şi valorile noastre".

Lupta împotriva terorismului l-ar putea forţa pe Cameron să coopereze mai strâns cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri vor avea luni o întrevedere bilaterală, pentru prima dată de când preşedintele rus a declanşat o campanie de raiduri aeriene în Siria, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, despre care premierul britanic spune că trebuie să plece de la putere.

Marea Britanie a fost prima care a afirmat că avionul rusesc prăbuşit în Egipt luna trecută a fost doborât de o bombă. Prin urmare, Marea Britanie şi-a anulat toate zborurile din staţiunea Sharm el-Sheikh până la îmbunătăţirea securităţii aeroporturilor. Marea Britanie are în prezent 20 de angajaţi care lucrează pe aeroporturi din străinătate.

Cameron a precizat că scopul său este să ajute "ţările din lume să implementeze cele mai stricte măsuri posibile pentru a putea să ne bucurăm în continuare de locuri ca Egiptul şi Tunisia".