SIF Moldova nu mai vrea să fie “penny stock” şi propune consolidarea acţiunii la 2,5 lei. Cotaţia ar urma să crească la 20 de lei

Autor: Roxana Pricop 16.11.2015

SIF Moldova (SIF2) a convocat acţionarii în Adunare Generală Extraordinară pe 13 ianuarie pentru a aproba consolidarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, această operaţiune urmând să se deruleze concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni.

În prezent, capitalul social al SIF2 este de 103,8 milioane de lei împărţit la 1,038 miliarde de acţiuni. În urma operaţiunii de consolidare, capitalul social al SIF2 rămâne neschimbat însă va fi împărţit la 41,5 milioane de acţiuni mai valoroase.

Tot pe 13 ianuarie, acţionarii trebuie să aprobe procedura de consolidare a valorii nominale, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire aport la capitalul social.

Efectele implicite ale operaţiunii de consolidare ar duce la creşterea valorii unitare a activului net de la 1,47 lei/acţiune la 36,91 lei/acţiune, potrivit documentelor prezentate de SIF2. Preţul piaţă al acţiunilor SIF2  ar creşte de la 0,8 lei /acţiune la 19,93 lei/acţiune, potrivit SIF2.

Consiliul de Administratie susţine consolidarea valorii nominale a acţiunilor la 2,5 lei/acţiune în scopul facilitării gestionării capitalului social împărţit la momentul de faţă în 1,038 miliarde de acţiuni, spun reprezentanţii SIF Moldova.

“În structura istorică a acţionariatului SIF peste 5% au participaţii foarte mici (5 - 10 actiuni) primite indirect, a căror posesie este ignorată chiar de proprietari. Veniturile acestora, rezultate din dividendele corespunzătoare deţinerii, au devenit nedorite de aceştia din cauza disproporţiei dintre valoarea venitului şi valoarea obligaţiilor fiscale. Operaţiunea vine în sprijinul acţionarilor cu participaţii foarte mici, care nu vor mai fi puşi în situaţia ca pentru un venit  nesemnificativ să suporte o povară fiscală disproporţionată”, spune reprezentanţii SIF2.

De exemplu, pentru venituri din dividende se plăteşte CASS de 5,5% (58 de lei) aplicat salariului minim pe economie. Pentru acţionarii care primesc dividende mai mici decât suma de plată a CASS şi care nu au alte venituri, apar impedimente privind accesul la serviciile publice de sănăătate, din cauza neplăţii CASS cât şi a lipsei de informare din partea autorităţilor fiscale privind această obligaţie de plată, potrivit SIF2.