STK Emergent a marcat un profit de 6,7 mil. lei din tranzacţionare

Autor: Roxana Pricop 17.11.2015
Fondul închis de investiţii STK Emergent (STK), listat la bursa din Bucureşti, a încheiat primele nouă luni ale anului cu venituri totale de 19,7 mi­lioane de lei, de aproape 20 de ori mai mari decât încasările din acelaşi interval al anului trecut, însă reeva­luarea investiţiilor imo­biliare din portofoliu i-a adus o pierdere de 3,2 milioane de lei.

Profitul din vânzarea de acţiuni din portofoliu, calculat ca diferenţă dintre ve­niturile încasate şi cheltuielile efectuate, a fost de 6,7 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. Spre comparaţie, în 2014 fondul a marcat un rezultat net din vânzările de acţiuni de 44.000 de lei.

Din diferenţele de curs valutar, pentru că fondul a investit în acţiuni ale companiilor tran­zacţionate pe bursele externe, fondul a câştigat circa un milion de lei. Fondul a câştigat din diferenţele de curs leu/liră sterlină.

STK Emergent a marcat însă o pierdere de 8,4 milioane de lei din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă, astfel că rezultatul net după primele nouă luni din an a fost de 3,2 milioane de lei, faţă de un minus de 1,7 mil. lei în primele trei trimestre ale lui 2014.

Rezultatele raportate de fond sunt calculate conform standardelor inter­naţionale de contabilitate (IFRS).

Circa 39% din acti­vele fondului sunt plasate în vehiculul de investiţii imobiliare STK Pro­perties. Diferenţa de 60% din active este plasată în acţiuni listate pe bursele externe, cash şi titluri de participare la alte fonduri de investiţii.

La finalul lunii sep­tembrie, valoarea acti­vului net unitar al fondului a fost de 101,44 lei, fiind înregistrată o scădere de 5,2% faţă de valoarea activului net unitar ajustat cu dividendul acordat de la finalul anului 2014.

De la lansare până pe 30 septembrie 2015, VUAN-ul fondului a înregistrat un minus de 4,66% faţă de o pierdere de 34% a indicelui BET-FI şi de 6,4% a indicelui BET în acelaşi interval.