Patriciu Achimaş, avizat favorabil pentru conducerea Ministerului Sănătăţii

Autori: Elvira Gheorghita , Vasile Măgrădean 16.11.2015

Patriciu Achimaş Cadariu are 39 de ani şi conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.

Acesta a absolvit în anul 1994 Liceul ”Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”. Ulterior, a urmat cursuri de specializare în obstetrică-ginecologie şi cursuri avansate de oncologie la Universitatea din Ulm, Germania.

Are competenţe medicale în ginecologie, chirurgie oncologică şi colposcopie.

Patriciu Achimaş Cadariu a făcut de-a lungul anilor mai multe stagii de practică în străinătate, în Marea Britanie şi Germania şi a fost beneficiarul unei burse a Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică pentru studii aprofundate în Wiesbaden, Germania.

Pe lângă activitatea profesională, Patriciu Achimaş Cadariu a urmat şi o carieră academică, fiind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca la Departamentul de Chirurgie Oncologică. Este membru al Colegiului Regal de Obstretică şi Ginecologie din Marea Britanie.

El i-a succedat în 2012 în funcţia de manager al Institului Oncologic lui Alexandru Irimie, care a fost ales rector al UMF Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, potrivit declaraţiei de avere completată în iunie 2015 pentru anul 2014 şi postată pe site-ul Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu deţine două terenuri, unul achiziţionat în 2011, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, şi unul cumpărat în 2014, în suprafaţă de 1.087 de metri pătraţi, dar şi o casă la Cluj-Napoca, achiziţionată în 2011, în suprafaţă de 126 de metri pătraţi.

De asemenea, el are două depozite bancare, unul de 83.000 de lei şi altul de 149.000 de lei.

El a câştigat, anul trecut, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", unde este conferenţiar universitar, un salariu de 39.724 de lei, iar de la Institutul Oncologic, unde a deţinut funcţia de manager, suma de 103.663 de lei.

El a mai înregistrat alte venituri, în sumă de 87.368 de lei, de la IOCN, din patru proiecte derulate.