Noul guvern îşi propune să facă ce n-a reuşit nimeni - interoperabilitatea bazelor de date la nivel naţional

Autor: Adrian Seceleanu 17.11.2015
IT-ul, industria care a în­re­gistrat o rată explozivă de creştere în ultimii ani în special pe baza cererii externe şi care a ajuns să deţină astfel o pondere semni­ficativă în economie, este inclus în programul de guver­nare al lui Dacian Cioloş cu un singur obiectiv, însă unul de amploare: interopera­bilitatea ba­zelor de date la nivel naţional.

Unificarea bazelor de date a fost menţionată ca obiectiv de mai multe guverne, însă progre­sele realizate până acum au fost limitate în ciuda inves­tiţiilor semnificative realizate în informatizare de-a lungul anilor.

În mod surprinzător priva-tizarea Telekom nu apare în lista de obiective deşi noul ministru desemnat Marius Raul Bostan a fost timp de ani de zile membru în consiliul de administraţie al operatorului şi astfel nu ar avea nevoie de timp pentru a se documenta în legătură cu situaţia grupului. Programul de guver­nare mai include însă, la alte capitole, obiective legate de zona de IT, respectiv: „îmbu­nă­tăţirea legisla­ţiei privind achiziţiile publice, în sensul simplificării acesteia şi impunerea unei trans­parenţe totale în acordarea con­tractelor publice în administraţia centrală şi locală; introducerea sistemelor de guvernare electro­nică şi a ghişeului unic“.

 

Propunerile din programul de guvernare al lui Cioloş

- Realizarea interoperabilităţii la nivel naţional, coordonată cu UE pentru eficientizarea activităţilor publice în sensul oferirii de servicii digitale cetăţenilor.