BNR: Impactul legii dării în plată asupra sistemului bancar se poate ridica până la 4 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 18.11.2015

BNR estimează că impactul legii dării în plată asupra sistemului bancar se ridică la aproximativ 2-4 miliarde de lei. „Ne preocupă mai puţin costurile, ci mai mult aspectul legal. Contractul e legea părţilor, când vine legiuitorul şi zice că se schimbă contractul pe parcurs pentru a favoriza o parte avem instabilitate legislativă.

E afectată astfel încrederea investitorilor“, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din banca centrală. El a adăugat că băncile devin „samsari de case, iar afectaţi vor fi şi clienţii noi, care vor să acceseze un credit, dar care vor fi siliţi să plătească un avans mai mare“. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu consideră că acest avans ar ajunge la 50%.

„Teoretic, orice lege se poate da. Trebuie să ne gândim şi care sunt consecinţele pentru cetăţenii care vor lua credite“, mai spune Olteanu. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, spune că o astfel de lege va afecta şi regimul proprietăţii, în condiţiile în care România stă foarte prost la acest capitol. „Va fi un dezastru. În sistemul financiar-bancar vor fi pierderi imense, în condiţiile în care sistemul bancar în România nu a luat un leu de la stat. E afectat regimul proprietăţii“.

Din perspectiva dreptului de proprietate, proiectul de lege prezintă şi elemente de neconstituţionalitate, spune Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România. „După ce vom face o analiză cu juriştii, vom lua în calcul atacarea legii la Curtea Constituţională“.

Deputaţii din Comisia de buget au avizat, săptămâna trecută,un proiect de lege care oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri ale debitorului.