După 30 de ani de contribuţii private, un român va avea în contul de pensie 17.000 €. Suma ajunge pentru patru ani

Autor: Roxana Pricop 18.11.2015
Suma medie strânsă de un român într-un cont de pensie privată, la finalul unui stagiu com­plet de contribuţii de 30 de ani, este de circa 17.000 de euro, po­tri­vit calculelor ZF. Această sumă ar fi sufi­cientă respectivului pen­sionar pentru patru ani de zile, luând în calcul că retrage în fiecare lună câte 400 de euro pentru traiul zilnic.
 
Calculele ZF sunt estimative şi nu iau în cal­cul rata inflaţiei. Calculele ZF se bazează pe faptul că pensiile private obligatorii strâng în fiecare an, începând din 2015 până în 2038, con­tribuţii de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) şi că obţin un randament anual de 5%. De ase­me­nea, numărul de participanţi luat în calcul este de 3,5 milioane de persoane, cât este media persoanelor cu contribuţii lunare în ultimii şapte ani.
 
Valoarea sumei pe care românii o vor avea în contul de pensie privată obligatorie este dependentă de suma cu care aceştia con­tribuie lună de lună, de randamentele pe care le obţin fondurile, precum şi de costurile de administare. În acest an, suma medie brută cu care a contribuit un român care câştigă sala­riul mediu pe economie este de circa 120 de lei sau 27 de euro, adică un total al con­tribuţiilor de 324 de euro pe an.