După votul de învestitură riscul de faliment a scăzut

Autor: Liviu Popescu 19.11.2015

Costul asigurării împotriva riscului de default reflectat de cotaţiile CDS (Credit Default Swap) a scăzut ieri la 132 puncte de bază, cu patru puncte de bază sub nivelul anterior, în condiţiile în care cabinetul Cioloş a primit votul de învestitură în Parlament cu 389 de voturi pentru şi 115 împotrivă.

„Acest lucru a dus la reducerea percepţiei de risc politic pe plan intern (cel puţin temporar), aspect reflectat de scăderea CDS pe cinci ani cu patru puncte bază la 131,8 puncte bază”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania.

Pe de altă parte, cursul anunţat ieri de BNR pentru un euro s-a apreciat cu 0,13% la 4,44 lei, în timp ce referinţa anunţată pentru un dolar american a crescut uşor la 4,16 lei. Francul elveţian s-a depreciat de la 4,11 lei la 4,10 lei. „Continuăm să ne aşteptăm ca perechea euro-leu să se mişte gradual mai jos, mai ales în condiţiile în care fundamentele economice sunt bune, iar incertitudinile politice interne au fost disipate într-un timp scurt”, scriu analiştii de la ING într-o notă. Aceştia adaugă că pe termen scurt perspectiva creşterii do­bân­zilor în SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, în luna decembrie ar putea afecta negativ activele mai riscante precum leul.

Analiştii de la Banca Transilvania mai scriu în raport că provocările pe termen scurt pentru guvernul Cioloş sunt bugetul de stat pe 2016, cu accent pe consolidare bugetară într-un context de adoptare a unor măsuri importante de relaxare fiscal-bugetară de către gu­vernul anterior, continuarea refor­melor structurale într-un an electoral, iden­tificarea unui răspuns adecvat la pro­blemele din UE: inten­sificarea presiunilor migraţiei şi terorismului.