Petrom a pierdut 1,5 mld. lei pe bursă în doar câteva zile

Autor: Roxana Pricop 20.11.2015

Cea mai valoroasă compa­nie de pe bursa din Bucureşti, OMV Petrom (SNP), a ajuns la o ca­pita­lizare de sub 17 mld. lei (3,8 mld. euro), după declinul accelerat al acţiunilor din ultimele zile.

Investitorii îngrijo­raţi de scăde­rea barilu­lui de petrol la mini­mele din 2009 au fost în spatele scăderii cu 8% a acţiunilor Petrom din ultimele patru zile. Brokerii se aşteaptă ca de­clinul să continue, iar acţiunile Petrom să atingă 0,27 lei/titlu în perioada următoare dacă perspec­ti­vele pentru cotaţia barilului rămân sum­bre, preţ similar perioadei de­cem­brie 2011 - ianuarie 2012.

„În ultimele zile am asistat la un trend accelerat de scădere a acţiu­ni­lor Petrom. Sentimentul ne­ga­tiv al in­ves­titorilor cu privire la cotaţia bari­lului de petrol este domi­nant în piaţă. Dacă nu vedem o îmbu­nătăţire a per­spec­tivelor pentru pe­trol, ne pu­tem aştepta la o continuare a scă­de­rilor până la pra­gul de 0,27 lei/ti­tlu“, a spus Nicu Gri­goraş, di­rector de tran­zacţio­na­re la so­cie­tatea de brokeraj Intercapital.

Petrom este cel mai mare pro­du­cător de hidrocarburi din Europa de Sud -Est.

În şedinţa de ieri, 19 noiembrie, cotaţia acţiunilor Pe­trom a coborât sub pragul de 0,3 lei/ti­tlu pentru prima oară în ultimii patru ani, atingând minimul de 0,298 lei.