Finlanda: povestea unei industrii a tehnologiei care renaşte din propria cenuşă

Autor: Bogdan Cojocaru 23.11.2015

Numele Finlanda era cândva sinonim cu Nokia, până nu demult cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, iar Rovio făcea ravagii în întreaga lume cu jocul Angry Birds. Între timp, diviziile de telefoane mobile şi de servicii ale Nokia au fost cumpărate de Microsoft, care anul trecut a anunţat 18.000 de disponibilizări, în cea mai mare parte la aceste unităţi. Numele Nokia nu mai apare pe niciun telefon cu pretenţia de gadget modern.

Rovio doar anul acesta a anunţat 200 de disponibilizări. Însă angajaţii daţi afară, departe de a se descuraja, s-au regrupat şi sunt pregătiţi să construiască următorii giganţi din sectorul telefoanelor mobile şi cel al jocurilor, scrie CNBC. Unul dintre factorii majori care susţin industria finlandeză a jocurilor electronice este un simţ „unic“ al comunităţii în care start-up-urile îşi pun în comun ideile şi au acces la bogăţia de cunoştinţe contruită de companiile mai mari de tehnologie, spune Lauri Konttori, fost director de creaţie la Rovio, iar acum cofondator al firmei de jocuri pentru dispozitive mobile Cool Surf Club.

Iar toate aceste noi start-up-uri ţintesc spre piaţa internaţională. „Nokia a adus multă încredere în sine industriei finlandeze de tehnologie“, explică Torulf Jernstrom, fost angajat al Nokia şi acum cofondator al firmei de jocuri Tribeflame, cea care a adus pe lume Benji Bananas. Cifra de afaceri a industriei finlandeze a jocurilor pentru dispozitive mobile s-a dublat de la 900 mil. euro în 2013 la 1,8 milioane euro în 2014. În acelaşi timp, numărul de angajaţi din acest sector a crescut cu 13% într-un an, la 2.500 în 2014. Din cei peste 237.400 de dezvoltatori din Europa, 9% sunt din Finlanda.

„Când te duci într-un bar este imposibil să nu dai de cineva care lucrează în industria jocurilor“, spune Konttori. Aproape 70% din studiourile de jocuri din Finlanda au mai puţin de cinci ani vechime. Investitorii sunt atraşi în povestea finlandeză. Index Ventures, unul dintre cele mai cunoscute fonduri de venture capital din lume, investeşte activ în companiile de gaming şi este interesat în mod special de Finlanda. Fondul a fost investitor la Supercell, compania din Helsinki care a lansat jocul Clash of Clans. Compania este evaluată acum la 5,5 miliarde de dolari. Index nu mai este investitor acolo, dar Ben Holmes, partener la acest fond, caută să investească la alte firme finlandeze asemă nătoare. Acestea au şanse mai mari decât cele din SUA să devină jucători de talie internaţională în industria jocurilor. El este interesat mai ales de acei antreprenori care au învăţat lecţiile istoriei, care ştiu ce a mers şi ce nu a mers.