NEPI, unul dintre marii jucători din industria locală imobiliară, a dat startul unei emisiuni de obligaţiuni negarantate

Autor: Andreea Neferu 23.11.2015

 

 

Andreea Neferu

 

Fondul sud-african de investiţii NEPI (simbol bursier NEP), unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe piaţa locală, cu un portofoliu de 1,7 miliarde de euro, a anunţat că a demarat azi un plasament privat pentru obligaţiuni negarantate.

Mişcarea vine în contextul în care în urmă cu câteva săptămâni NEPI i-a mandatat pe bancherii de la Deutsche Bank şi JPMorgan Securities să organizeze o serie de întâlniri în Europa cu investitori în instrumente cu venit fix, în vederea unei potenţiale emisiuni de obligaţiuni.

Obligaţiunile sunt aşteptate la admitere şi tranzacţionare pe bursa din Irlanda. Acestea vor fi emise în euro şi vor avea o valoare nominală minimă de 100.000 de euro. Mărimea plasamentului de obligaţiuni va fi anunţată ulterior.

În pregătirea emisiunii de obligaţiuni, NEPI a primit recent de la agenţia Standard & Poor’s un rating preliminar de credit BBB - pentru finanţare pe termen lung, cu perspectivă stabilă. De asemenea, agenţia Moody’s i-a acordat un rating Baa3 cu perspectivă stabilă.

Recent, NEPI a atras, în urma unui plasament privat accelerat de acţiuni, circa 130 de milioane de euro, de două ori mai mult decât suma vizată iniţial. Fondul este listat pe bursele de la Johannesburg, Londra şI Bucureşti.

Fondul de investiţii NEPI are un portofoliu imobiliar de circa 1,7 miliarde de euro, dintre care mare parte din active sunt pe piaţa locală, printre acestea numărându-se proiecte de retail precum Mega Mall, Promenada, Vulcan Value Center sau City Park Constanţa. De asemenea, NEPI deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj.

NEPI a înregistrat venituri nete din chirii şi alte venituri din exploatare de 105 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, în creştere cu circa 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului publicat recent de companie.

Fondul NEPI, condus din această vară de românul Alex Morar, este unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală a imobiliarelor.