„Wall Street-ul“ românesc a împlinit 20 de ani. Bursa a multiplicat banii investitorilor, dar firmele tot la bancă merg pentru capital

Autor: Roxana Pricop 24.11.2015

Bursa de Valori Bucureşti a aniversat cel de-al 20-lea an de funcţionare, dar nu a ajuns încă un finanţator real al economiei.



După 20 de ani de la pri­ma tranzacţie cu ac­ţiuni, Bursa de Valori Bu­cureşti este departe de a fi o voce „majoră“ pe piaţa locală financiară. Statul, mai mult împins de la spate de creditorii internaţionali, a fost cel care a populat bur­sa cu peste o sută de companii, în timp ce românii de rând şi companiile pri­vate merg azi, la fel ca în 1995, la bancă şi nu la brokeri pentru a se finanţa sau pentru a economisi.

Ponderea capitalizării BVB în PIB era de sub 1% în 1995, iar astăzi capita­li­zarea bursieră reprezintă 17% din PIB. Spre comparaţie, Polonia a ajuns în prezent să aibă o bur­­să de valori de patru ori mai mare de­cât bursa de la Bucureşti. Bursa din Var­şo­via, de asemenea con­struită prin pri­va­ti­zări ale compa­niilor de stat, re­pre­zintă 26% din PIB-ul po­lonez. Rulajele cu ac­ţiuni la Bucu­reşti sunt mai mici de 10 mil. euro/zi, în timp ce pe bursa de la Var­şovia tranzacţiile urcă la 200 mil. euro/zi.

„Mulţi se aşteptau ca Bursa de Valo­ri Bucureşti să fie azi mult mai de­parte. Zilele bune nu au venit încă, dar cred că sunt aproape“, a spus Stere Far­ma­che, membru în consiliul de ad­ministraţie al BVB, prezent ieri la ce­re­monia oficială de aniversare a 20 de ani de la prima tranzacţie. El a deţinut cel mai lung mandat de director general al BVB, din 1995 până în 2009.

Bursa de Valori Bucureşti şi-a re­deschis ringul pe 20 noiembrie 1995, după ce a fost închisă timp de 50 de ani în perioada regimului comunist. Şase ac­­ţiuni ale companiilor provenite în ur­ma privatizării în masă au fost tran­zacţionate în prima şedinţă a BVB.

Din primele companii, doar trei mai sunt şi astăzi listate la bursă: produ­că­torul de componente auto UAMT Ora­dea (UAM), producătorul de echi­pa­mente energetice Comelf Bistriţa (CMF) şi producătorul de ţevi TMK Artrom (ART). Din prima şedinţă de tranzacţionare şi până astăzi, cotaţia acţiunilor UAMT Oradea a crescut cu peste 1.800% calculat în lei. Raportat în dolari, randamentul acţiunilor UAMT este negativ, de minus 6,6%.