Minoritarii Nuclearelectrica au spus „pas“ majorării de capital

Autor: Radu Bostan 25.11.2015

Participaţiile acţionarilor mino­ritari ai Nuclearelectrica (SNN), inclusiv a Fondului Proprietatea (FP), vor fi diluate uşor după ce singurul acţionar care a participat la o majorare de capital de aproape 3 milioane de lei a fost Ministerul Energiei, care acum deţine 82,5% din capitalul companiei.

Ministerul a primit 292.810 de acţiuni SNN, echivalent cu aproximativ 0,1% din capitalul companiei şi cu o valoare nominală de 2,9 milioane de lei, pentru a recunoaşte aportul acestuia la capitalul companiei cu o parte dintr-o clă­dire istorică situată pe bulevardul Gheor­ghe Magheru din zona ul­tra­cen­trală a Capitalei. Ceilalţi acţionari au avut dreptul de a subscrie, proporţional cu participaţia de­ţinută, maximum 62.201 acţiuni noi la va­loa­rea de 10 lei fiecare, cu 44% mai mare decât preţul din piaţă al titlurilor SNN.

„Consiliul de Administraţie al SNN a constatat că în perioada de subscriere, 19 octombrie – 18 noiembrie, acţionarii înregistraţi în registrul acţionarilor SNN la data de înregistrare, 28 august 2015, nu au subscris acţiuni în exercitarea dreptului de preferinţă, singurul aport fiind cel în natură al statului român“, arată compania.

Participaţia ministerului va creşte astfel de la 82,48% la 82,5%, în timp ce pachetul Fondului Proprietatea va fi diluat de la 9,1% la 9,09%, iar participaţia celorlalţi acţionari va scădea de la 8,42% la 8,41%.

Aportul în natură al ministerului a constat în două etaje din Palatul Societăţii de Gaz şi Electricitate, un monument istoric construit în perioada 1926-1934. La începutul anilor 1990, în clădire a funcţionat RENEL, monopo­lul integrat din energie. După divizarea RENEL, Palatul a continuat o vreme să servească drept sediu principal pentru două din companiile succesoare - Nuclearelectrica şi Transelectrica (TEL).