Împrumuturile în lei au accelerat la un nou maxim istoric de aproape 109 miliarde de lei

Autor: Claudia Medrega 25.11.2015

Creditele în lei acordate popu­laţiei şi companiilor au ajuns la sfârşitul lunii octombrie la un vârf de aproa­pe 109 mld. lei, în creştere cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ascensiunea fiind sus­ţinută în principal de avântul împru­muturilor pentru populaţie.

Creditatea totală a rămas în octombrie pentru a treia lună la rând în teritoriul pozitiv, înregistrând un avans de 0,3%.

Avântul împrumuturilor în lei a ajutat creditarea totală să rămână pe plus, însă ritmul de creştere s-a mai temperat, din cauza declinului împru­mu­turilor în valută cu 12,3% an/an, cel mai sever declin din istorie, până la 105,7 mld. lei.

Ascensiunea creditelor în lei a fost favorizată de scăderea do­bân­zilor la minime istorice în urma progra­mului de relaxare monetară derulat de BNR.

Creditele pentru populaţie în lei au făcut un salt spectaculos de 28,4% faţă de octombrie 2014, astfel că soldul acestor împrumuturi a urcat la 50,9 mld. lei. 

„Creşterea încrederii consumato­rilor în economie pe fondul avansului venitului disponibil a revigorat cere­rea de credite. Ratele de dobândă la mi­ni­me istorice pentru leu, precum şi per­spec­tivele de a rămâne la niveluri simi­la­re (dacă nu chiar să continue de­clinul) pentru încă cel puţin un an, pre­cum şi raportul subunitar dintre cre­di­te şi depozite per ansamblul sis­te­mu­lui bancar ar trebui să menţină con­diţiile fa­vorabile pentru creditare în perioa­da următoare“, spune Cipri­an Dască­lu, economistul-şef al ING Bank.